En god Kyrkoherde

Vad krävs egentligen av dig om du jobbar som kyrkoherde i en utlandsförsamling?
Hur ser den gode Kyrkoherden ut?

En god Kyrkoherde måste kunna baka. Helst på professionell nivå, och ha receptet på kanelbullar, saffransbullar, mjuka kakor och bröd i huvudet. Självklart talar vi då om det recept som förr, förr, förra husmodern använde sig utav. Det som står nedskrivet på en lapp som är uppklistrat på ett ”bra ställe” som du hittar av en slump efter fem veckor.
Självklart måste du också ha fullständiga kunskaper i hur man omvandlar ett svenskt recept till lokala råvaror, men det skall fortfarande smaka som i Sverige.
Förutom avancerade kunskaper i bakning bör du också vara fullfjädrad kock och kunna svänga ihop en soppa för X antal personer på ett ögonblick. Notera att faktorn X är okänd till strax efter att soppan serverats.

En god Kyrkoherde bör också vara tankeläsare och intuitivt veta vad alla menar, hur det brukar gå till (dvs hur populäre kyrkoherde NN alltid gjorde) samt exakt vad som skall göras och när det skall göras. Notera att dessa uppgifter inte finns uppskrivna någonstans. En god kyrkoherde Vet ändå. Skulle det mot förmodan vara nedskrivet, det finns ju trots allt mindre goda kyrkoherdar som behöver sådan hjälp, är det på ett papper som du återfinner strax innan du slutar din tjänst.
Självklart är en god Kyrkoherde duktig på att se in i framtiden och vet exakt hur många som kommer på familjegudstjänsten om tre veckor. (En förmåga som också är bra att ha då det skall kokas soppa. Se ovan.)

En god Kyrkoherde behöver vare sig sömn eller privatliv utan har precis satt på kaffet då församlingsmedlemmarna kommer förbi för en pratstund. (Även här är förmågan att se in i framtiden och intuitivt Veta väldigt användbar.)

En god Kyrkoherde är även tekniskt kunnig och kan självklart fixa allt från krånglande varmvattenberedare till datorer. Skulle de tekniska kunskaperna saknas vet en god Kyrkoherde naturligtvis vilken firma som skall kontaktas och exakt vad de olika tekniska termerna heter på det lokala språket.

En god Kyrkoherde Vet precis hur Basaren brukar gå till, exakt hur mycket som skall beställas av vad, hur många ägg som går åt, var exakt allt skall lagras och in till minsta juldekoration precis vart allt förvaras under resten av året. Eftersom detta är intuitiv kunskap hos den gode Kyrkoherden behöver dylika ting inte vara nedskrivna.

En god Kyrkoherde har ett fantastiskt minne och kommer i håg allas namn, släktförhållande och yrke efter att ha träffat eller hört talas om personen ifråga en enda gång. (Observera att detta gäller även om något av ovanstående fakta inte meddelas. En god Kyrkoherde Vet ändå)

Men viktigast av allt!
En Kyrkoherde i utlandskyrkan måste vara utrustad med mycket tålamod, iskalla nerver och framförallt, en stor portion Humor! 🙂