Det är egentligen så självklart. Jag vill tro att varje förälder med nätsurfande barn tar upp diskussionen och säger: ”Skriv inget på nätet som du inte skulle kunna säga öga mot öga till personen!”
Det är så grundläggande och så självklart att det inte ens skall behöva diskuteras! Eller???
Har precis sett Uppdrag gransknings program om Näthatet. Om hur framförallt kvinnor får ta emot vedervärdiga hot och hat från helt okända personer. Om hur en fullständigt relevant fråga till H&M om deras val av tröjmotiv resulterar i en flodvåg av hat, mot tjejen som ställer frågan?!?!?!
Journalisterna söker upp en del av kommentatorerna som uttryckt de mest vedervärdiga åsikter och önskningar angående denna tjej, och ställer den helt relevanta frågan: Varför skrev du så?
Svaren är minst lika chockerande som de ursprungliga kommentarerna: ”Det var ju bara på Facebook” ”Det är ju bara text” (Fler citat här)
Nej, det är inte barn som inte vet bättre. Det är vuxna män, en del av dem själva föräldrar, som skriver dessa motbjudande kommentarer mot en kvinna de aldrig träffar och önskar de hemskaste saker. Och sedan vid en konfrontation försvarar sig med: Det var ju bara på Facebook….
Än mer skrämmande är när kvinnliga journalister medger att det enorma näthatet, som tvingar allt för många av dem att leva med polisskydd, säkerhetsfönster, larm… får dem att tveka inför vissa uppdrag. Får dem att överväga huruvida de ska skriva vissa artiklar eller ej.
Jag har skrivit om detta förut: att rätten att uttrycka en åsikt är en av våra viktigaste.
Att etik och moral är en diskussion som måste föras ständigt och jämnt.
Ikväll blev det i Uppdrag gransknings reportage för mig väldigt tydligt hur dessa två, rätten till en åsikt, och Etik och moral, hänger ihop.
Ta dig tid, se reportaget här!
Har du bråtttom, se i alla fall trailern, här. (ett klipp de var tvungna att ta bort kommentatornsfunktionen på, för de fick alldeles för många hatiska kommentarer… (sic!)
Ett ljus i mörkret är i alla fall Jesper Ericssons initiativ #Nätkärlek.
Vi får inte tystna, Du och Jag måste helt enkelt våga besegra hatet, med, om inte kärlek, så i alla fall lite mer nyanserad debatt.
Tillägg: Apropå nyanserad debatt: Mycket läsvärd krönika här i SvD
tillägg: läs Detta blogginlägg!
Comments 8
Sveriges Kvinnor är svaga! är man svag så kommer någon förr eller senare att mosa en. Det är lika bra att Kvinnorna inser att idiotin är över! det är en ny tid! Den starkes tid!
Author
Oskar, skulle du vilja utveckla den där tanken? Vad får dig att skriva att Sveriges Kvinnor är svaga?
Lustig nog nämdes inte i programmet att Sveriges ledande ”jamställdist” eller som han inte vill kallas anti-feminist Pär Ström har tystats p.g.a. kvinnors näthat. Kvinnorna i de stora dagstidningarna DN och SVD tyckte att det var bra att han äntligen har slutat att blogga.
Author
Det är i mina ögon alltid fel när någon tystas på grund av hat. Det jag önskar är att diskussioner, både på nätet och utanför, skulle hålla sig på en saklig och sansad nivå och inte urarta till rena personangrepp och hot som det som till exempel lyftes fram i programmet. Tyvärr verkar det som att kvinnor oftare och snabbare och oftare utsätts för just personangrepp, hat och hot. Varför?
Jag håller med om att hat inte är bra.
Men du påstår att kvinnor utsätts oftre och snabbare för personangrepp, hat och hot.
Du kan säkert visa på en undersökning som styrker dit påstående.
Bara för att kvinnor pratar mer om det och uppmärksammas mer i svenska medier betyder det inte att dom utsätts mer av näthat.
Jag läser gärna undersökningen du säkert kommer att länka till. Jag väntar med spänning.
Author
Vi verkar i alla fall vara överens om grundfrågorna:
Att Hat inte är bra!
Att det inte är OK att skriva saker som ”jag hoppas du blir våldtagen” ”Jag önskar du vore död” och rena hot om våld osv
Att debatten skall hålla sig till sakfrågan och inte bli personangrepp.
Jag, liksom du, skulle också väldigt gärna se en undersökning som i kalla siffror tog fram hur många som utsätts för detta, i vilken form, av vilken anledning osv.
Jag tror att kvinnor utsätts snabbare och oftare för dessa rena personangrepp.Det är min teori.
Inte för att de pratar speciellt mer om det. Som du kanske såg i programmet är det snarare tvärtom, de uppmanas att vara tysta.
Jag har läst om och hört talas om män som också drabbats av motstånd mot sina åsikter. Du nämner själv Pär Ström.
Men mig veterligen fick han aldrig motta hot om att han skulle våldtas och detaljerade beskrivningar om diverse sexakter som skulle utföras mot honom?
Jag grundar min teori på att kvinnor oftare, även i den riktiga världen bortanför dataskärmarna, utsätts för sexualiserat våld oftare än vad män gör. (och det finns det tyvärr kalla siffror på.)
Men om jag förstår dig rätt så vill du hävda att män lika ofta som kvinnor utsätts för detta oresonliga hat?
Om så är fallet, är det verkligen fruktansvärt!
Hat är aldrig OK.
Jag tror inte att vi skiljer oss i våran avsky mot hat på nätet.
För din information, man hotade Pär Ström med att skära av han Pen.s. Vilket visar i mina ögon att näthat inte är beroende av kön.
Mina söner håller till på nätsidor som handlar on onlinespel. Dom är i den åldern. Vad som skrivs där skulle också lätt kunnas klassas som näthat. Det pratas inte mycket om det. Det verkar inte vara särskilt populärt att rapportera om pojkar och för dom är det inte heller coolt av tala om att man blivit hotad på nätet.
Vad som stör mig i debatten är att det inte är näthat man vill åt. Man har gjort en kvinnofråga av det hela, vilket är synd.
Author
Lars! Du och jag är överens!
Näthatet är fel!
Och ja, det kommer bli väldigt fel om det blir enbart en kvinnofråga av det .
(Blir lika upprörd av sexualiserade hot mot män som mot kvinnor! )
Så, hur gör vi för att motverka den otäcka jargong som utvecklats på nätet?
Vad tycker du?
Själv tycker jag om uttrycket ”nätvandra”
Att finnas där och våga säga ifrån när det går över styr.