Besegra näthatet med nätkärlek!

Det är egentligen så självklart. Jag vill tro att varje förälder med nätsurfande barn tar upp diskussionen och säger: ”Skriv inget på nätet som du inte skulle kunna säga öga mot öga till personen!”

Det är så grundläggande och så självklart att det inte ens skall behöva diskuteras! Eller???

Har precis sett Uppdrag gransknings program om Näthatet. Om hur framförallt kvinnor får ta emot vedervärdiga hot och hat från helt okända personer. Om hur en fullständigt relevant fråga till H&M om deras val av tröjmotiv resulterar i en flodvåg av hat, mot tjejen som ställer frågan?!?!?!

Journalisterna söker upp en del av kommentatorerna som uttryckt de mest vedervärdiga åsikter och önskningar angående denna tjej, och ställer den helt relevanta frågan: Varför skrev du så?

Svaren är minst lika chockerande som de ursprungliga kommentarerna: ”Det var ju bara på Facebook” ”Det är ju bara text” (Fler citat här)
Nej, det är inte barn som inte vet bättre. Det är vuxna män, en del av dem själva föräldrar, som skriver dessa motbjudande kommentarer mot en kvinna de aldrig träffar och önskar de hemskaste saker. Och sedan vid en konfrontation försvarar sig med: Det var ju bara på Facebook….

Än mer skrämmande är när kvinnliga journalister medger att det enorma näthatet, som tvingar allt för många av dem att leva med polisskydd, säkerhetsfönster, larm… får dem att tveka inför vissa uppdrag. Får dem att överväga huruvida de ska skriva vissa artiklar eller ej.

Jag har skrivit om detta förut: att rätten att uttrycka en åsikt är en av våra viktigaste.
Att etik och moral är en diskussion som måste föras ständigt och jämnt.
Ikväll blev det i Uppdrag gransknings reportage för mig väldigt tydligt hur dessa två, rätten till en åsikt, och Etik och moral, hänger ihop.

Ta dig tid, se reportaget här!
Har du bråtttom, se i alla fall trailern, här. (ett klipp de var tvungna att ta bort kommentatornsfunktionen på, för de fick alldeles för många hatiska kommentarer… (sic!)

Ett ljus i mörkret är i alla fall Jesper Ericssons initiativ #Nätkärlek.
Vi får inte tystna, Du och Jag måste helt enkelt våga besegra hatet, med, om inte kärlek, så i alla fall lite mer nyanserad debatt.

Tillägg: Apropå nyanserad debatt: Mycket läsvärd krönika här i SvD
tillägg: läs Detta blogginlägg!