5

Vad är kyrkan egentligen, för Dig?

Att jobba i en utlandskyrka ger nya perspektiv på många saker.

Till exempel ger det nya perspektiv på vad kyrkan är, egentligen.
Jag menar, när vi talar om Kyrkan så menar de flesta av oss en byggnad, troligen av sten och mer eller mindre dekorerad. Här i Wien huserar vi i ett gammalt ombyggt kloster och kyrksalen är munkarnas gamla matsal.
Samtidigt är det så tydligt, kyrkan är inte byggnaden. Kyrkan är alla människor, alla medlemmar, som på olika sätt engagerar sig i vår verksamhet. Som kommer på våra gudstjänster, bidrar med sin tid i basarer och körer, på kyrkoråd och barntimmar osv etc.

Jo, jag visste detta redan hemma i Sverige, i teorin.
Men här i Wien är det så påtagligt, så tydligt.  Där hemma är det långt mellan alla de anonyma som betalar in sin medlemsavgift via skattsedeln, men sällan eller aldrig kommer över tröskeln till kyrkobyggnaden, förutom eventuellt på Lucia och skolavslutningen.
Här kan jag i teorin lära mig namnen på alla medlemmarna, kan fråga dem: ”vad är Kyrkan för Dig?”

Måste erkänna: är mycket nyfiken på vad jag kommer att få för svar.

 

Comments 5

 1. Oj, det är mycket Maria, gemenskap, glädje, tradition, rum för eftertänksamhet och funderingar, kraftdepå, hem i tro, men den beskrivning som först visade sig i min hjärna sammanfattar nog allt detta och som väger tyngst är TRYGGHET!

  1. Post
   Author

   Då måste jag ju få fråga: vad är det som skapar tryggheten?
   Att det är ”som det alltid har varit”?
   Eller är det något annat?

   1. För mig är det inte formen, hur det är eller om det alltid har varit så, det är nog själva ”existensen” och framförallt gemenskapen.
    Avgörande är att jag känner mig välkommen och sedd när jag kliver in i kyrkans lokaler.
    Jag tror också att närvaron av proffs i miraklens business också har en avgörande inverkan på trygghetsfaktorn:)

    1. Post
     Author
 2. För mig är Svenska Kyrkan och församlingen en viktig del av mitt liv.
  Här har jag fått och får möta och lära känna många vänner.
  Den berikar och håller mina svenska band vid liv.
  Den är en del av Sverige och känns som en famn
  och ger en hemkänsla som inte går att ersätta av något annat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *