7

Vad har jag köpt nu då???

Färsk vild vitlök sprids

Färsk vild vitlök sprids på burk. 😉

Livet handlar ibland om att våga utmana sig själv. Testa nya gränser.

Push the limits!
Arenan för detta är för mig i matvaruaffärerna. Allt som oftast finner jag små burkar eller annat i affären som ser oerhört intressanta ut. Men eftersom de envisas med att skriva texterna på Tyska är det något av en chanstagning och alltid lika intressant när man kommer hem och börjar skärskåda sina fynd. Ja, jag vet att vi bor i Österrike och att det är självklart att det står på Tyska…men i alla fall. Har liksom inte vant mig ännu…. 😉
Nåväl. I dag kom jag hem med denna lilla söta burk. Har kikat ganska länge på den. Av döma av bilden på burken är den någon form av smörgåspålägg(?) Smakar riktigt gott.
Men, mina kära Österriksika vänner som vet det mesta, om inte allt.
Vad är det egentlighen jag har köpt? Ost? Smör? Allmän röra?
Den alltid lika hjälpsamma Google translate, (en ständig källa till hysteriska gapskratt) talar om att i vårt kylskåp står just nu en burk Färsk vild vitlök sprids
(min intuition säger mig att det inte är en helt fullständigt korrekt översättning 😉 🙂 ) 

Comments 7

 1. Hej Maria! Visst är det roligt att testa ny mat! På din lilla söta vilda vitlöksburk står det ’brotaufstrich’ vilket betyder typ bröd- eller smörgåspålägg. Det ser gott ut i alla fall, kanske på en rostad baguette med några tomatskivor till? Kram från Kajsa

  1. Post
   Author
 2. Du har köpt bredbart smörgåspålägg (= Brotaufstrich) med vild vitlök. ”frisch” kan betyda både färskt och uppfriskande, men att den inte är gammal får vi väl hoppas! Om det luktar vitlök i skogarna runt Wien nu när det blir vår så är det Bärlauch. Man kan även koka soppa på Bärlauch. Om man plockar Bärlauch måste man se upp för att inte förväxla bladen med blad från Liljekonvalj, vilka är giftiga.

  1. Post
   Author

   Skall avhålla mig ifrån att ge mig ut i skog och mark 😉
   Du känner ju mig Monika, går övereallt, bara jag kan ha högklackat… 😉

 3. Åh, så gott! Vår Samuels favoritpålägg. Bärlauch heter Ramslök på svenska och i Sverige finns den bara på kalkrika ställen som Kinnekulle där den är fridlyst. Så avhåll dig inte för att gå ut i skogen i Wienwald nu i vår och se och lukta. De finns överallt! Blommorna är vita och jättefina och bladen plockar ni och gör Bärlauchsuppe på. När vi var nere hos Jonas förra påsken så plockade vi och kokade soppa. Mums!

 4. Bärlauch är väldigt gott och tack vare ditt kommetarsfält har jag lärt mig vad den heter pa svenska. Varje ar händer det att folk plockar Liljekonvaljeblad istället (väldigt lika) och blir förgiftade, sa det är lite tricky att plocka själv men ack sa gott. Tex Bärlauch-pesto, mmm!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *