Ortopedbesök och trappor

Av olika anledningar har vi den senaste tiden haft anledning att besöka diverse läkare och doktorer här i Wien.
Kan inte låta bli att fascineras av några små detaljer.
Som till exempel det här med handikappanpassning. I Sverige är det numera självklart att det finns ramp, breda dörrar, med dörröppnare och diverse andra mer eller mindre smarta detaljer som gör att de flesta klarar av att ta sig fram på egen hand. Oavsett om det handlar om en affär, in på bion eller för den delen, kyrkan. Sjukhus och läkarmottagningar är liksom så självklart handikappanpassade och lätt-tillgängliga att en tröskel ses som något ovanligt och ofta är utmärkta med varningstejp.
Idag besökte vi en ortoped här i Wien.
Ortopedi är enligt Wikipedia en medicinsk specialitet som omfattar behandling av frakturer och andra skador på rörelseapparaten Dvs om man till exempel har svårt att gå blir man skickad till en ortoped.
I Sverige tenderar Ortopeden att ligga antingen på första våningen (inga trösklar) alternativt finns det både hiss och ramp.
Här i Wien var det tre (3) trappor, innan man kom fram till entrén. De smala dörrarna som var vid foten av ena trappan var heller inte helt enkla att öppna. Före oss gick en äldre dam. Använder här termen ”gick” i dess vidaste betydelse då damen ifråga behövde två kryckor och lång vila mellan varje litet myrsteg. Låt oss säga att de fyra trappsteg som utgjorde sista trappan, av de tre, in till Hr Dr, var en mycket stor utmaning för denna dam.
Börjar fundera på om syftet med denna av doktorn strategiska placering av sin mottagning är att minska antalet patienter som tar sig dit, eller slita ut dem som tar sig dit??
Och för er som undrar: Jadå, det var en mycket fin stämpel på det papper vi fick. 😉