Lange Nacht der Kirchen

Tänk dig en kulturnatt, ni vet då museum håller öppet lite längre osv. Tänk dig nu att det är en kulturnatt med bara kyrkor. Där har du Lange Nacht der Kirchen. Ett årligt återkommande evenemang där kyrkor över hela Österrike håller öppet på natten. Det bjuds på konserter, guidade specialvisningar. Besök i torn och kryptor, fika och mat och gudstjänster, andakter och meditationer.

Här kan du läsa lite om allt som hände i år och få en aning om hur stort detta evenmang är.  Bara i Wien medverkade över 150 olika kyrkor! Och i år var Svenska kyrkan tillsammans med Finska församlingen en av alla dessa. Vi tänkte lite som så att vi prövar och ser. Jag menar, kyrkan ligger ju trots allt en bit utanför centrum. Och vi är vare sig speciellt stora eller direkt välkända hos den vanliga befolkningen, dvs de som vare sig är Svenskar eller Finska. Så vem skulle hitta hit till oss? Speciellt när det fanns så många andra att välja på denna fantastiska natt. Så vi räknade med att kanske eventuellt möjligtvis skulle vi komma upp i 75 besökare totalt.

När jag tittar ut genom dörrarna en kvart innan det hela börjar får jag en smärre chock! ca 50 pers står och väntar på att vi ska öppna! En stund senare har skaran ökat till 75. Det vi trodde skulle vara det totala antalet.
När kvällen var slut hade vi för länge sedan tappat räkningen. Men en försiktig uppskattning ger att ungefär 250 pers passerat våra portar.

Kommer ni ihåg brödundret? Ni vet när Jesus och gänget fick några bröd och några fiskar att mätta hur många som helst? Under Lange Nacht der Kirche skedde Bull-undret, då de kanelbullar vi beräknat skulle räcka till 75 pers, om inte mättade, så i alla fall räckte, till betydligt fler än så. 🙂

 

Lange Nacht der Kirchen

18:05, och alla våra beräkningar har överträffats, med råge!