En intressant effekt av att leva i ett katolskt land är alla helgdagar.
Inte nog med att vi här har kvar Annandag Pingst som allmän heldag. Vi har dessutom ett flertal andra diverse mer eller mindre kända och mer eller mindre firade dagar.
Idag är det tex Fronleichnam eller Corpus Christi som helgdagen också kallas. Dvs en dag då vi firar Nattvarden. Fronleichnam firas alltid första torsdagen efter Heliga Trefaldighet.
Skolorna är stängda, barnen är lediga. Kyrkklockorna ringer och mässorna avlöser varandra.
Eller ja, är mest katolska kyrkan som firar med processioner och mässor. För oss lutheraner har det mer karaktären av en extra ledig dag.
Tyvärr har man inte kommit på den i Sverige så omhuldade företeelsen ”klämdag”, så i morgon är det åter vanlig arbets- och skoldag.
Tyvärr har man inte kommit på den i Sverige så omhuldade företeelsen ”klämdag”, så i morgon är det åter vanlig arbets- och skoldag.
Lite intressant i sammanhanget kan vara att långfredagen inte är en allmän helgdag här i Österrike. Då är det full commerce och alla affärer har öppet som vanligt. Men om man kan visa upp papper, med stämpel så klart, att man tillhör en Evangelisk Luthersk kyrka så får man ledigt även på Långfredagen.
Hur firar man då denna dag i en SKUT-prästfamilj?
Svar: Med sovmorgon och extra lång frukost. 😉
Svar: Med sovmorgon och extra lång frukost. 😉
Comments 6
Klämdag heter fönsterdag (Fenstertag) och jag kan intyga att det alltid är extremt mycket lugnare i inboxen en dag som denna 🙂
Author
Men i Sverige finns det till och med inskrivet i vissa avtal att man har rätt att vara ledig på så kallade klämdagar. Gör det det i Österrike också??
Gillade ordet ”Fönsterdag” förresten. 😉
Hehe, nej riktigt sa roligt har vi det nog inte här, är nog mer en oskriven regel att manga tar ledigt/home office en dag som denna. Men kanske om du hittar en riktigt fin stämpel, vem vet? 🙂
Stämmer det att man får ledigt hela långfredagen, det råder delade meningar om det tydligen, jag trodde bara man fick ledigt för den tid man gick i kyrkan (på långfredagen)
Author
Ingen aning ärligt talat…men blir det aktuellt får vi väl ha en väääääldigt lång gudstjänst på långfredagen…. 😉
Klämdagarna, ”fönsterdagarna” är delvis lediga för skolbarn – det beror på varje enskild skolas sätt att förbruka de s k ”autonoma skollediga dagarna”. I princip är det 4-5 dagar per läsår, som varje skola själv kan ge ledigt – en del gör ett ”höstlov” av det (brukar passa bra med Nationaldagen 26.10, och helgdagen Alla Helgon 1.11 och den skollediga ”Alla Själars dag 2.11…), och andra ger just de två ”klämfredagarna” (Kr.Him.f.d. & Fronleichnam) lediga, och kanske ngn passande dag omkring den 8.12 (Marie Empfängnis)… 😉
Långfredagsledighet gäller hela dagen!
Och för min del är nu alla skollediga dagar (eller ej) ett minne blott (om en månad…) :-)))