En riktig soppa

Bestämde mig för att koka soppa idag.

Är ju höst och vart man än vänder sig här i Österrike hittar man Pumpor. Eller Kurbits som det heter på det lokala språket. Hittade i gömmorna här i kyrkan ett recept på pumpasoppa som såg enkelt och bra ut.  6 ingredienser, mixa och servera. Går inte att misslyckas!…eller?

Första svårigheten kommer när jag står där i affären för att köpa en pumpa.

Har ni någon aning om hur många olika sorters pumpor det finns i en normal Österrikisk matbutik? Kan avslöja att pumpor uppenbarligen levereras i alla upptänkliga färger, storlekar och former, troligen också med varierande smak. Står där ett tag och klämmer och känner och försöker avgöra vilken av dessa pumpor som är mest ”pumpig” och ser ut att passa att förvandla till en enkel pumpasoppa. Bär tillslut hem en best på modiga 4 kg.
Enligt receptet skall man skära pumpan i småbitar. Min tanke är att lite elegant så där ta kniven och skära den i två delar. Pumpor är ganska kompakta, i alla fall den jag köpte. Funderar på om det räcker med en yxa för att dela på besten eller om jag ska gå över till grannen och be att få låna en motorsåg. Tillslut, efter avsevärd fysisk ansträngning, lyckas jag. Pumpor har skal. Två frågor inställer sig snabbt. 1 Skall det bort? 2. Om Ja, hur? Beslutar efter hastig konferens med Maken att då skalet verkar vara av det skottsäkra slaget, se ovan angående delning av nämnda pumpa, att det för säkerhets skull bör tas bort. Kniven, som tack och lov är modell mindre svärd, får återigen göra tjänst och metodiskt skär jag så bort skalet.

Funderade ett tag när jag köpte besten vad jag skulle göra med så mycket pumpa. Då jag inte är så skicklig på det där med att avlägsna skal med kniv-modell-mindre-svärd börjar jag nu oroligt kolla om pumpan räcker.

Tillslut ligger i alla fall pumpan styckad och klar i grytan. Dit med hackad lök, buljong och vatten. Kollar receptet: ”Koka tills pumpan är mjuk. ”

OK…..hur lång tid då???Tänker att det borde vara typ som potatis, fast orange så satsar på en si sådär 20 min. Får ett telefonsamtal, kollar lite mail, fixar lite annat. Glömmer bort tiden. Låt oss säga att den var mjuk när jag kom tillbaka.

Nu är det dags att hälla i vitt vin och grädde. Häller glatt i ca 2 dl vin. Kollar receptet, ser att det skulle varit 4 msk vin. Häller på lite extra grädde för att kompensera.
Nu skall den bara mixas, enkelt, och smakas av med salt, peppar och muskotnöt.

Genast inställer sig ett litet problem.
Hur skall pumpasoppa smaka???
Är fascinerande svårt att smaka av, och framförallt, krydda, något som du inte har en aning om hur det skall smaka, egentligen.

Kören som övade i kyrkan fick bli försökskaniner. Det samlade omdömet var att den var godkänd. En av dem bad till och med om receptet.
Varsågod, kommer här:

 

Prästens pumpasoppa.

1 pumpa, orangeaktig stor med hårt skal.

1 gul lök (Normal)

En slatt vatten.

Några skedar buljongpulver.

Vitt vin (ca 2 dl alltså, ungefär)

Peppar

Muskotnöt

 

Beväpna dig med arbetshandskar, yxa och dynamit, dela pumpan i mindre bitar.
Behåll skyddsglasögonen på, hacka löken.
Lägg allt i en gryta, häll på vatten, kolla sedan i receptet hur mycket vatten du skulle hällt på, konstatera att du nog hällde fel mängd.
Häll i några skedar buljongpulver.
Koka, kolla mail och telefon, glöm bort en stund.
Häll i vinet ( i soppan, inte kocken, det kommer sedan) och grädde.
Koka upp. Mixa med mixerstaven (är det världens bästa köksredskap?!)
Smaka av med peppar och muskotnöt.
Servera med en klick Pumpakärneolja.

🙂

Pumpasoppa

Så här blev resultatet. Gyllengul pumpasoppa med grönskimrande pumpakärneolja. 🙂