Predikan om Samhällsansvar och åsikter

Alla har vi åsikter. Om vad som borde göras och vem som ska göra det Framförallt har vi åsikter om varandra.  Helst om dem som vi inte har träffat. Men det behöver man ju inte, för man vet ju ändå. Alla vet ju att dom där gör så och att så är det. Och när argumenten tryter så kommer det: ”att jag känner faktiskt en som råkade ut för… så det vet man ju.” Och vi konstaterar alla Någon borde faktiskt ta tag i det här, för det är ju egentligen så enkelt, när man tänker på det. Jaa, Någon borde verkligen ta tag i det här. Och så står alla där och väntar på….Någon

Alla har åsikter.

Och det är inget nytt. Så var det redan på Jesu tid. Alla har de åsikter om Sackaios Tullindrivare. En skattmas och det vet man ju hur populära de är. Dessutom en som jobbar för ockupationsmakten. Och som stoppar pengar i egen ficka. Många hade åsikter om Sackaios…

Många hade åsikter om Jesus också. Men då övervägande positiva. Många vill se honom. Många vill framförallt bli sedda med honom Wannabees som gärna skulle vilja bjuda hem Jesus på middag. För att sen kunna säga så där lite nonchalant: Ja Jesus, tja han och jag vet du… I stället bjuder Jesus in sig själv till… Sackaios!!!

Och folk har åsikter.

Det mumlas. Det mullras, ”Vet han egentligen vem det där är?? Vad tror han att han håller på med egentligen?”

Det är samma sak i dag. Alla har tankar och åsikter om vad vi borde göra i vårt samhälle. Vad som behöver ställas tillrätta. Och även om få erkänner det öppet, så har alla åsikter om vilka som får vistas i vårt samhälle, och vilka som är ”icke önskvärda” Alla anser att det måste göras något. Få vill bo granne med, eller bli sedda tillsammans  med de människor som allmänt anses vara ”problem”

Men när någon inte längre bara tänker och pratar, utan de facto Gör något. Kanske till och med syns tillsammans med ”dom där”

Då kommer åsikterna fram. ”Men vad gör dom egentligen”

Jag tror säkert många hade tänkt att dom borde prata med Sackaios. Göra något. Men ingen gjorde. När tillslut någon faktiskt gjorde, det många tänkt, kom kritiken.

Vi har alla åsikter om vad som ska göras.

Frågan är vad Vi gör, när någon faktiskt i handling utför det som vi bara pratat om. Stöttar vi? Eller stjälper vi?

Att ha åsikter, det är lätt!
Att gå ut och förverkliga dem, det är det som kräver mod.
Att som kristen predika alla människors lika värde, är lätt!
Att i handling visa det, att verkligen behandla alla lika, är uppenbarligen inte lika lätt.

Samhällsansvar, dagens tema, är allas vårt ansvar.  För samhället är vi Och det är inte alltid dom stora orden, dom stora rubrikerna som är dom viktiga.
Vår uppgift är att tillsammans skapa ett samhälle där tidningarna INTE skriver om nattvandring och humanitära insatser. Därför att det ska vara så naturligt, så självklart, att det inte längre är en nyhet.

Vi har alla en åsikt om vad som måste göras.

Må vi också hitta modet att med Gud hjälp våga göra det.