Hur många saffransbullar finns det i världen?

Vet inte om ni visste det. Men 1 December har vi en större julbasar här i Wien. 😉

Just nu pågår förberedelserna för fullt. Bland annat var det i lördags dags för årets stora Lussekattsbak!

Beväpnade med 15 kg smör 40 l mjölk 80 pkt saffran 14 kg socker 53 krm salt (ungefär 106 gr) 65 kg vetemjöl 745 gr torrjäst 1 kg russin (som visade sig vara för lite) 40 m bakplåtspapper (som också var för lite) pastasallad till ett helt kompani och ett glatt humör intog vi köket på VIS.

Rutinerat gäng som vi är (typ) så tog det inte lång tid innan allt var i gång. Första omgångn lussekatter blev förvisso något, skall vi säga solbrända? Men sedan vi sänkt ungstemperaturen till mer normala 175 så var det gyllengula katter för hela slanten.

Doften av saffran spred sig inte bara i köket utan även utanför. Diverse vaktmästare mfl gjorde sig ärenden in i köket och fick smaka nybakade lussekatter. Så vi kan väl sägas ha spridit svensk matkultur, i alla fall till han som kvickt norpade åt sig en extra lussekatt från plåten. 😉

Det tog ett tag, och värmen var rent tropisk när alla ugnar gick för fullt.
Men vid fyra-tiden på eftermiddagen kunde vi räkna in 1974 (Ettusen niohundra sjuttiofyra!) Lussekatter!

Fast personligen måste jag erkänna, kommer dröja ett tag innan jag vill ha en själv. 😉