Mailens betydelse för basaren

En av de absolut viktigaste komponenterna i förberedelsen av en större basar är ett väl fungerande mail program.
Är nämligen via mail som basarkommitén sköter mycket av kommunikationen och planeringen.
Som ytterst ansvarig får jag ta del av alla mail och, måste erkänna, har fått oanade insikter i mina medarbetares sov och arbetsvanor.
Så har vi till exempel en medarbetare som verkar vara en riktig nattuggla. Dagens första mail brukar droppa in si så där runt 21:30 för att sedan komma i en stadig ström fram till midnatt ungefär. Nu är personen ifråga inte ensam om sena nattvanor, utan ibland är de två stycken som arbetar kvällsskift. Då kan mailen droppa in så sent som 00:30.
Båda två är småbarnsföräldrar. Någon gång måste jag komma ihåg att fråga dem när på dygnet de sover???
Vid halvsju tiden på morgonen kommer mailen från de mest morgonpigga medarbetarna. Eller ja, Den mest morgonpigge, som då svarar på nattens mailskörd. Vid mer humana tio-tiden har resten av gruppen hunnit ifatt och inboxen plingar som ett litet klockspel.
Mailen får dock dagtid konkurrens av sms.
Meddelanden som vi förvisso sedan sammanfattar i…ett mail. Oftast ett av dem som går ut ungefär vid midnatt, för att sedan besvaras morgonen efter. Och så fortsätter det i en allt stridare ström fram till den stora dagen B!
Jo, jag hoppas och ber att det skall bli en bra basar.
Fast just nu är min bön: Må mailprogrammet inte krascha!!! 😉