En vanlig dag?

Får ibland frågan – Vad gör en präst egentligen när det inte är söndag?
Verkar som att folk i allmänhet har svårt att se vad en präst gör en helt vanlig dag. Att det enda vi kan är att stå i predikstolen och predika på söndagar. Möjligtvis dricka kaffe med åldringarna på hemmet.
Nåväl, Min dag i dag, har varit en ganska typisk dag i en SKUT-prästs liv. Dvs, den har inte gått alls som det var planerat och var helt olika alla andra dagar.

I morse tänkte jag ta det lugnt, komma i kapp med pappersarbete och göra lite research inför kvällens arrangemang.
Ganska snart får jag dock information om att det befinner sig en person i staden som jag absolut bör träffa. Några telefonsamtal senare är ett möte inbokat. Min lugna förmiddag blev helt plötsligt betydligt mer inrutad. Men hyser gott hopp om att allt skall flyta ändå.
Släpper datorn och greppar sopkvasten för att städa och ställa iordning inför kvällen.
Blir intervallstädning då telefonen ringer med jämna mellanrum. Ett av samtalen är av det tyngre slaget och skurhinken blir stående medan jag sätter mig i soffan och via telefon försöker förmedla trygghet och omsorg.

Hastig avfärd till det sedan någon timme inplanerade mötet. Sänder en tacksamhetens tanke till goda kommunala kommunikationer som gör att jag kommer fram i tid. Mötet blir både bra och givande och jag hastar hem.
Dags att kasta sig in i bilen för att undvika värsta rusningstrafiken. Bort till grossistvaruhuset för att handla till kvällen.
Tack vare handsfree kan jag besvara de samtal som kommer när jag går där bland hyllorna och plockar. Multitasking.

Väl hemma igen engageras hela familjen i förberedandet av buffén. Även de första gästerna sätts kompromisslöst i arbete. Tillslut är allt klart och kvällens aktivitet kan börja.

Nu har så sista gästen vänt hemåt och jag sitter och summerar dagen.
Har inte fått mycket gjort av det jag planerat att göra. Men har ändå varit en både givande och intensiv dag. Mötena har varit många, likaså samtalen. Det har växlat mellan smått och stort. Mellan glädje och sorg, vardag och fest.

Kort sagt: En typsik dag i en SKUT-prästs liv.