Kvinna + Präst

Kombinationen Kvinna + Präst orsakar ibland en del höjda ögonbryn och kommentarer, oftast positiva, hemma i sekulariserade Sverige.
Här i väldigt katolska Österrike är reaktionerna på den där lilla vita fyrkanten runt halsen betydligt starkare. För en del en smärre chock. De har hört talas om att det finns, men att se en kvinnlig präst i levande livet!!

Har ju tidigare berättat om hur en hel busslast turister stannar och tar foton. Har också totalt rört om i ett stackars barns världsbild. För att inte tala om reaktionerna när man kliver in på ett katolskt sjukhus iklädd prästkrage och klackskor.

Igår var vi med på en ekumenisk gudstjänst. Var ett antal personer i salen från diverse olika kyrkor.  Undertecknad var dock enda kvinnliga prästen. Ett faktum som orsakade vissa reaktioner. Bland annat en liten äldre gentleman som tränger sig fram till där jag står med orden att han Aldrig hälsat på en kvinnlig präst förut och nu undrar om han får göra det!! Vi skakar hand och han går stolt därifrån och berättar för sin bänkgranne att han minsann har hälsat på den kvinnliga Pfarrerin.

Kan väl konstatera att jag som enda representant för denna i Österrikares ögon ganska ovanliga företeelse kvinna + präst kände mig lätt iakttagen. När jag gick genom salen hördes de inte allt för diskreta viskningarna, majoriteten av besökarna behövde hörapparat, som sa: ”Där är den Svenska prästen, det är en kvinna!”
Glad över att det i alla fall inte råder någon tvekan om min könstillhörighet.

Men fortfarande är den största chocken för människor. Det som Verkligen ställer hela deras världsbild på kant. Inte det att jag som kvinna är präst. Utan att min man, Käre Maken, som är fullt frisk och arbetsför, är hemma och tar hand om vårt hem och gemensamma barn!
Det mina vänner, är för vissa Österrikare helt absurt! 😉