Symboliken i en måltid

Är det något vi säger oss kunna i kyrkan är det symboler och symbolhandlingar.  Kyrkan brukar vara bra på det. Brukar ha balans och helhet så att det vi säger och det vi gör signalerar samma sak. Vi vet att symboliken i en handling går så mycket djupare än handlingen i sig. Det kan vara något så enkelt som att tända ett ljus, eller att Ärkebiskopen själv står och delar ut soppa. Det handlar inte bara om Vad vi gör utan även Hur vi gör det. Det handlar om symbolvärdet. Så är till exempel måltiden en både stark och historiefylld symbolhandling i kyrkan.

Så läser jag om hur Stockholms stift har sin festmiddag i Gyllene salen i stadshuset. och det öppnar sig ett avgrundsdjup mellan det vi säger och det vi gör.
Symboliken i att hålla en festmiddag i samma sal som huserar festernas fest, Nobelmiddagen, varje år, är helt stick i stäv med det budskap kyrkan försöker förmedla.
Några kvarter därifrån står frivilliga från församlingarna och skramlar med fastebössor. Målet är att göra ”Allt för att utrota hungern” Samtidigt anordnas en fest utöver det vanliga med en slutnota långt större än vad många församlingar förmår samla ihop i kollekt och gåvor.

Jag unnar absolut de som arbetar en god och festlig middag. Arbetaren är värd sin lön.
Men fanns det verkligen ingen annan sal i hela Stockholm där man kunde vara? Jag tror ingen missunnar de närvarande vare sig maten eller vinet. Men kanske en tanke på vad man sänder ut för budskap, kanske en tanke på symboliken i val av plats och meny, hade kunnat få de ansvariga att välja en annan sal, kanske en annan meny, och måhända resultatet då kunde blivit  bättre överensstämmelse mellan det vi säger och det vi gör.
Kanske hade då menyn baserats på Svenska råvaror, festsalen kanske varit lite billigare i hyra och eftersmaken inte lika bitter. Nu tänktes tanken,men först efteråt. Här kan ni läsa Biskop Eva Brunnes svar på kritiken. Det är bara att beklaga att tanken inte tänktes efter före.

Kyrkan brukar vara bra på det här med symboler och symbolhandlingar. För vi vet att symboliken i en handling går så mycket djupare än handlingen i sig.