Att göra sin röst hörd!

Det här med att få rösta. Att ha möjlighet att få uttrycka sin åsikt och påverka vem som skall styra. För undertecknad, född i Sverige under det glada -70 talet, är det så självklart att jag ibland inte ens reflekterar över det.
Snarare rycker jag på axlarna och funderar ”spelar det någon roll?”

Visste du om att det var så sent som 1984 som kvinnor i Liechtenstein fick rätt att rösta? Vi pratar alltså ett land mitt i Europa, inte allt för långt ifrån Sveriges gränser. Vi pratar -80 talet, ni vet det där årtiondet då alla gick omkring med hårdsprayade frisyrer, plastsmycken och axelvaddar man kunde se från månen. Ni minns?
1980 är det folkomröstning om kärnkraften. Röstberättigade, dvs de som har rätt att rösta, är alla svenska medborgare som senast på valdagen fyllt 18 år.  I Liechtenstein hade bara männen fått rösta, inte kvinnorna.

Rätten att rösta är inget som kommer naturligt. Demokrati är ingen naturlag utan något som vi ständigt måste kämpa för att bevara. Att utnyttja sin rätt att rösta är ett sätt.

Just nu är det EU-val. Jo, jag vet. Känns enormt abstrakt och långt bort. Varför ska jag ta av min tid för att rösta i ett val jag knappt förstår? Kort svar: För att din röst är viktig! Ett längre och bättre formulerat svar kan du läsa här! ”Därför är EU-valet viktigare än någonsin”

Sedan 1968 får även vi som är bosatta utomlands rösta. Utnyttja den rätten! Här kan du hitta när och hur du kan rösta på din ambassad eller konsulat. ”Rösta utomlands

Men vilket parti ska jag rösta på?
Ja, det är helt och hållet upp till dig själv! Tack och lov lever vi fortfarande i ett land där vi får rösta på vilket parti vi vill. Där vi inte behöver redovisa vilket parti vi sympatiserar med och där ingen har rätt att förfölja eller terrorisera oss på grund av våra åsikter.

Det är något värt att försvara och bevara.
Jag gjorde min del i dag. Jag gick och röstade!

 

Ett maktmedel, viktigare än vad vi ibland tror.

Ett maktmedel, viktigare än vad vi ibland tror.