Ekumenik bara så där.

I grunden är det ganska enkelt.
Sammanfattas i trosbekännelsen. ”Vi tror på Gud fader allsmäktig, himmelens och jorden skapare, hans enfödde son, Jesus Kristus….osv” En bekännelse som de flesta kristna kyrkor skriver under på.

Men, som alltid när fler än en person läser en text, finns olika versioner av hur texten skall tolkas och vad den får för konsekvenser i våra liv. Vilket bland annat har lett till diverse olika versioner av den Kristna kyrkan, trots att vi i grunden tror på samme Gud. Allt är dock inte förtvivlan och mörker. På olika sätt försöker de olika kyrkorna närma sig varandra och hitta olika former för samarbete, utan att för den skull ge upp det som är unikt och karakteristiskt för varje inriktning.

Just nu förs det samtal mellan Gammelkatolska kyrkan och Svenska kyrkan om ett mer utökat samarbete. Fick utredningen för ett tag sedan. Sextioåtta välskrivna sidor. Måste erkänna att jag inte riktigt detaljstuderat den….är ju liksom en sådan där sak som man tycker är bra och så, men kanske inte påverkar mig så där direkt.

Idag blev det dock väldigt konkret.
In genom kyrkans portar kliver nämligen en kollega, som visar sig vara präst i den gammelkatolska församling som ligger närmast oss. Typ 2 tunnelbanestationer bort.
Blev ett mycket intressant samtal över en kopp kaffe om att vara kyrka, gudstjänstfirandets glädje och utmaningar och om hur tron på verkar våra liv. Och även om vi såg en del differenser, var vi ändå mest rörande överens.
Ser fram emot att få fortsätta samtalet, nästa gång i Gammelkatolska kyrkan. 🙂