Gå och Rösta!

”Varför ska jag rösta?”

Frågan ställdes av en person som i år får rösta för allra första gången. Måste erkänna att jag först blev alldeles tyst. För mig är det nämligen så självklart att rösta, att jag först inte fann ord. Men här kommer några skäl till varför Du som kan Ska gå och rösta!

 • Demokrati är inte något som kommer automatiskt!
  Vi tar det ofta för givet i Sverige att alla har rösträtt. Att vi har en demokrati där allas röster räknas. Få tänker på att det varit en lång kamp innan det blev så. Först så sent som 1989 fick alla svenskar över 18 år rösträtt då begreppet omyndigförklaring avskaffades. Din röst bidrar till att behålla det systemet.
 • Din röst spelar roll!
  Många säger, vad spelar det för roll vad jag röstar på? Det spelar roll! Tillsammans kan vi påverka. Det är tillsammans vi väljer vilka som skall styra Sverige de närmaste 4 åren. Oavsett om du röstar eller ej kommer ditt liv beröras av valutgången. Ta därför chansen att vara med och påverka.
 • Rösta för dem som inte kan.
  I Prideparaden går alltid en sektion under parollen att de marscherar för de som inte kan. För alla som förtrycks i sina hemländer. I allt för många länder i världen finns ingen egentlig demokrati. Får inte alla rösta. Alternativt registreras rösterna och de som röstar ”fel” bestraffas.
  I Sverige har vi inte bara allmän rösträtt och fria val. Vi har också valhemligheten. Ingen kan eller får registrera vad du röstar på.
  Genom att rösta bidrar du till att bevara den ordningen.

En del suckar nu djupt och muttrar om att de inte vet vad de skall rösta på och de kan inte skilja de olika partierna åt och att de inte vet vad de olika partierna tycker. Och därför så struntar de i att rösta. Till er skulle jag vilja säga: Latmaskar!

Om man kan lägga massa energi på att avgöra vilken telefon man ska köpa, googla halva nätet för att kolla bästa priserna på en resa och ägna timmar åt att leta gulliga kattvideos på Youtube så kan man ta 10 min av sin tid och sätta sig in i grunderna i svensk politik!
Har du ingen aning? Gör en av alla valkompasser som i dagarna översvämmar nätet.
Här är en!
För dig som bor i utlandet, ja, även du skall rösta! Här är en bra sida där du kan hitta information om var och hur du kan rösta.
För dig som bor i Sverige och tappat bort röstkort och inte vet vart du skall gå.
Här en sida för dig.
Seså, gå och rösta nu.
Trots allt, handlar det om Vem som skall styra Din vardag de närmaste fyra åren. Din röst spelar roll!

Valkuvert

Demokrativerktyg