Lussekatter…massor!!!

Den stora julbasaren närmar sig med stormsteg. Bland mycket annat säljer vi där även Lussekatter. Ni vet, guldgula, saffransdoftande russinprydda. Vi bakar dem själva. Men då kyrkans kök är av det mer minimalistiska slaget får vi tänka, om inte utanför ramarna, så i alla fall utanför huset. En gång om året hyr vi därför in oss i ett lite större skolkök här i stan och sedan är det Lussekattsbakning á la löpande band-principen som gäller.
I dag var det dags för årets Bakdag.

Beväpnade med 70 kg mjöl, 90 paket saffran, 14 kg socker, 20 kg smör, hysteriska mängder russin, bakplåtspapper, torrjäst, plastpåsar etc osv satt vi så utanför nämnda skola hysteriskt tidigt i morse. Enligt tonårsdotter så tidigt att det fortfarande var mitt i natten.
Väl insläppta vidtog så Operation Lussekattsbakning!

Mjöl, saffrans, smör och övriga ingredienser förvandlades snart till gyllengula pösande degar. Ditkommenderade medhjälpare i varierande åldrar blev snart satta på att väga upp degen i små klumpar á 50 gr. Nästa grupp fick rulla ut dessa små klumpar och förvandla dem till de karakteristiska s-formen. Nästa station hade som enda uppgift att nogsamt placera ut russinen.
Vi hade räknat med att kunna få ihop strax över 1000 st.
När vi plockade ut den sista plåten, ca fem och en halv timme senare, hade vi producerat imponerande 2140 st!! Oräknat då alla provsmakade!
Vet inte om jag kommer ens titta åt en lussekatt någon mer gång i år, men måste erkänna, är faktiskt ganska imponerad av vår insats, om jag får säga det själv. 🙂

Många lussekatter blir det...

Många lussekatter blir det…

10500504_740650605984745_3098102704293968271_n

Exakt 50 gr styck!