Hur skall du fasta?

Fastan kallas traditionellt tiden från Askonsdagen fram till Påskdagen. (40 dagar, söndagarna oräknade)

Fasta i kristen tro handlar om att påminnas om Jesu liv. Om att ge och att ta emot. Att kunna ge av sig själv och det liv man fått, utan tanke på vinst. Att kunna ta emot utan att det kräver prestation. Det var den väg Jesus gick, och som är vårt uppdrag att följa.

Ja, men det där med maten då? Fasta innebär väl att man inte får äta något?

Nja. Sanning med modifikation i kristen tro. Att medvetet avstå från något, till exempel kött, eller godis, eller TV-tittande eller något annat är en hjälp för att fokusera på detta med att ge och ta emot. Är så lätt att fastna i vanor och ovanor och inte se hur mycket vi har att ge, och tro att man måste prestera något för att få ta emot. När jag medvetet avstår från till exempel choklad under 40 dagar sätter det perspektiv på mitt eget liv. Helt plötsligt ser jag hur mycket jag äter choklad, när jag inte ”får”. Och börjar fundera över varför jag tycker det är så viktigt. Det gör att jag kan fundera över om jag skall låta det få ta så stor plats i mitt liv, eller om jag skall låta annat ta dess plats.

Att fasta är lite som när man rensar i garderoberna hemma. Tittar igenom och funderar vad man har där, vad som används och är nyttigt, och vad som bara tar upp plats och samlar damm.

Så, jo, du kan äta hur mycket du vill under fastan. Till och med äta kött om du vill.

Men testa i år att medvetet avstå från något du använder eller gör ofta.
Testa att Fasta från TV, eller Kaffe, eller Choklad, eller varför inte den där serien du alltid kollar på Netflix?

Pröva att detta år, att rensa lite i ditt livs garderob.

lego-568039_1280