Freud – museet

Sigmund Freud. Psykoanalysens fader. Om än ifrågasatt och många av hans teorier nu övergivna, kan man inte förneka hans betydelse för psykoanalys och forskningen kring människans psyke.  Måste erkänna att det var med ganska högt uppskruvade förväntningar jag tog mig till Berggasse 19. Sigmund Freuds gamla lägenhet, där han även hade sin mottagning, numera omgjort till museum.
Visste ju förvisso att lägenheten sedan familjen Freud var tvungna att fly 1938 haft en ganska brokig historia. Men hoppades på att få lära mig mer om och kanske bättre förstå S.Freud själv. Som extra bonus kanske få lite tankar om var psykoanalysen står i dag.
Vad kan jag säga mer än att om du är intresserad av Freud, historia, psykoanalys eller museum i allmänhet så finns det betydligt bättre ställen att spendera 9€ på. Tyvärr. Det var inte värt priset.
Var intressant att gå in i det som en gång var mottagningsrum och väntrum. Att stå i det som en gång var hans kontor. Ett klart plus var också att Audioguide ingick i priset. Men gick därifrån med känslan av ett stort ”Jaha?” och kände att jag inte lärt mig något nytt eller mer än det jag redan visste.

Tack och lov fanns det ett Café runt hörnet där jag kunde trösta mig med en god kopp kaffe. 😉