Spårvagnar och trånga gator

Gatorna här i Wien är en härlig blandning av breda boulevarder och lite smalare gränder. Parallellgatan till vår gata, Währingerstrasse, tillhör de lite smalare versionerna. Dock går där spårvagnar och man kan parkera bilen längs med gatan. Just denna kombination ställer ibland till lite problem. Det är nämligen så smalt att bilarna ovillkorligen måste parkeras innanför strecken. I annat fall kommer inte spårvagnen förbi.
Minst en gång i veckan är det någon bil som står lite fel, och spårvagnen blir stående, ilsket ringande i klockan.
Har bilföraren tur märker han vad som är på gång och kan springa dit och flytta bilen. Förvisso till allmänt åtlöje och skam från alla åskådare som snabbt samlas. Men hellre det än att behöva betala den, som jag förstått, rätt kraftiga böter som är följden om polis och brandkår måste komma dit.

Dessa blir nämligen ganska snabbt tillkallade. En ganska imponerande show tar sedan sin början när brandbil, med minst 5 brandmän i full mundering, kör upp bredvid spårvagnen. Allt medan passagerarna kliver ut, förbipasserande stannar upp och alla spanar efter huruvida bilföraren skall dyka upp eller ej.
Ur Brandbilens inre plockas sedan fram något som ser ut som en misslyckad förvuxen domkraft. Fast på sidan så att säga. Ena delen av denna placeras i spårvagnsspåret i gatan. Andra delen mot däcken på bilen. Sedan, med hjälp av tryckluft, knuffas helt enkelt bilen i position.
Brukar gå ganska snabbt att med hjälp av denna apparatur knuffa bilen i läge. Sedan placeras en stor lapp på bilens vindruta, troligen för att upplysa ägaren om att saftiga böter är att vänta. Alla kliver in i spårvagnar, polisbilar och brandbilar och livet i staden fortsätter som vanligt. Showen är över för denna gång.

För några veckor sedan blev det dock en lite annorlunda tvist på det hela. Bilen som var felaktigt parkerad var nämligen en mindre skåpbil. Uppenbarligen fullastad med dricka-backar. Dessa väger sina modiga kilo, och bilen var helt enkelt för tung för att flyttas på sedvanligt sätt. Dvs knuff med misslyckad domkraft. Istället lyckades polisen få upp dörrarna och bära ut alla backarna, för att på så sätt sänka vikten för att kunna knuffa bilen i rätt läge.

Hur däcken mår av denna behandling vill jag helst inte tänka på, utan gör en mental notering att alltid dubbelkolla placeringen de gånger jag måste parkera längs med gatan.

Lite för långt ut för att det skall fungera

Lite för långt ut för att det skall fungera

Många backar blir det....

Många backar blir det….