Jag vill hjälpa till!!!

Den största flyktingkatastrofen sedan andra världskriget sker just nu i Europa.
Varje dag får vi rapporter om tusentals människor som på olika sätt försöker ta sig till trygghet och fred.

Varje dag får jag frågan från människor hemma i Sverige: ”Hur kan vi hjälpa till?”

Mitt svar är: Skänk av dina pengar och av din tid till alla de olika organisationer som just nu finns på plats!
Den hjälpen kommer fram. Den hjälpen kommer att göra nytta, där den bäst behövs på det sätt som behövs.

Snälla, skänk inte skor, kläder, saker….det skapar bara mer kaos. Vi hör om skohandlare i Grekland som går i konkurs för att ingen handlar där, samtidigt som det skeppas ner skor skänkta från Sverige som delas ut bara något kvarter därifrån. Om klädaffärer i Ungern som måste avskeda personal, samtidigt som det kommer busslaster med kläder som folk skänkt. Kläder som kanske inte ens passar, som är oanvändbara i just den här situationen.

Skänk pengar till etablerade organisationer som kan användas för att köpa det som behövs på plats. På det sättet blir det rätt saker, i rätt tid, och vi undviker att underblåsa eventuella motsättningar mellan lokalbefolkningen och flyktingar.

Anordna en loppis hemma på alla grejer som samlats in. Skänk till Röda korsets, Frälsningsarméns, Svenska kyrkans Second Hand butiker som kommer att sälja sakerna och på så sätt omvandla till pengar som kan skänkas vidare.

Så många vill hjälpa till och de privata initiativen flödar över på Facebook, Twitter och andra media. Men var försiktig. Låt helst bli. Hur lovvärda dessa initiativ och engagemang än är, så skapar de oftast mer kaos än vad de ger verklig nytta. Som privatperson har man sällan den överblick som krävs för att veta exakt vad som behövs var. I situationer som denna, speciellt här i Ungern, är det oerhört viktigt att ha goda relationer med lokala myndigheter för att inte orsaka problem som går ut över dem vi försöker hjälpa. De stora organisationerna, som Svenska kyrkan, Röda korset, osv har redan väl upparbetade kontakter på plats. Din hjälp kommer fram och gör nytta!

Här en kort film om Svenska kyrkans arbete i Ungern

Men glöm inte bort. Många av flyktingarna kommer tillslut fram till bland annat Sverige. Hjälpbehovet slutar inte där.
Du kan hjälpa till och göra en viktig insats för att ta emot och välkomna på plats. Tänk om alla de som nu är beredda att skänka pengar och saker till alla på flykt, skulle ta en timme av sin tid att välkomna en flykting, ta hand om en familj i Sverige, visa vänskap och öppenhet. Introducera till det svenska samhället. Lära ut några Svenska ord. Kanske bjuda på lunch eller en kopp kaffe? Här kan du läsa mer om hur just Du kan hjälpa till hemma. ”Svenska kyrkans hjälp till flyktingar, migranter och asylsökande” och här några exempel.

Här är länkar till Svenska kyrkans insamling för flyktingar och till Röda korsets insamling.