Manager of the Year

Varje år delar Svenska Handelskammaren i Österrike ut ett Business Awards. Det brukar delas ut i kategorierna
– Most successful (large) company with relation to Sweden, I år gick det priset till Scania
– Most successful (Medium&Small) company with relation to Sweden . I år gick det priset till Mercuri Urval
– Manager of the year.

Detta år valde juryn att ge priset för årets manager till mig. Något som är både enormt hedrande, och också lite lätt omtumlande. När man så i presentationen säger ”the Swedish Church has become the centre meeting point for Swedes in Vienna” kände jag mig både stolt och rörd. Jag kan inte säga att målet är nått. Däremot att vi är en god bit på väg.

Jag höll mitt tacktal på engelska. Men här nedan är det Svenska originalmanuskriptet.

 

Först av allt, Tack för detta hedersamma pris.

När Johan ringde och berättade att Svenska handelskammaren ville ge mig detta pris måste jag erkänna att min första reaktion var ett gapskratt. Manager of the Year? Jag? Men jag är ju präst? Jag jobbar ju i kyrkan? Jag var faktiskt tvungen att slå upp Management på Wikipedia när jag kom hem. Så här står det där:

Management in businesses and organizations is the function that coordinates the efforts of people to accomplish goals and objectives by using available resources efficiently and effectively.”

Check!

Att arbeta I kyrkan är att arbeta i miraklernas och underverkens bransch. Vi arbetar med en budget som är, jämfört med till exempel Scania, knappt mer än fickpengar. Vi är, inklusive mig själv, totalt två (2) heltidsanställda. Vi täcker fyra länder, Österrike, Tjeckien, Slovakien och Ungern. I kontraktet står det att vi har lediga dagar, men i realiteten är vi igång 24/7. Vi har till och med Söndagsöppet. Och om bara 25 dagar kommer vi ha Jul basaren. Ett event som förra året drog ca 2 500 besökare. I år räknar vi med att vara ännu fler. För att klara allt detta måste man verkligen coordinate the efforts of people to accomplish goals and objectives by using available resources efficiently and effectively.

Och jag skulle aldrig klara detta utan alla frivilliga som ger så generöst av sin tid och kunskap till vår kyrka. En kyrka är minst av allt en enmans, eller en kvinnas, show. Det är ett teamwork, som när det fungerar i alla aspekter är välsignat.

Och kanske detta är nyckeln till att vara en god ledare och chef. Att arbeta som ett team. Att ha modet att våga lita på sina medarbetare. Jag tänker ofta att det finns stora likheter med att vara chef och att vara förälder. Uppdraget att få människor att växa. Stötta när det behövs. Sätta gränser när det behövs. Och hela tiden fråga sig: Gör jag rätt?

Det är då jag vänder mig till “Chefen” för lite råd. Onekligen en förebild att se upp till. Han satte så att säga standarden i detta med att vara en god chef. Han litade på sina medarbetare. Gav dem förtroende. Även de som kanske inte riktigt levde upp till samhällets krav. Han tittade verkligen utanför den berömda boxen. Betvivlar att han ens såg boxen.
Det gör mig glad och stolt att Svenska handelskammaren genom detta pris också tittade utanför boxen. Att de ser att gott ledarskap och chefskap inte är begränsat till vinstdrivande företag, utan minst lika viktigt i ideella och idéburna organisationer som till exempel Svenska kyrkan.

Tack!
Tack för detta erkännande av vårt arbete.
Tack för stödet ni ger oss.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tre stolta pristagare. Fotograf: Anders Nilsson

Texten lyder: Wirtschaftspreis der Schwedischen Handelskammer 2015 Managerin des Jahres 2015 Maria Scharffenberg

Texten lyder:
Wirtschaftspreis der Schwedischen Handelskammer 2015
Managerin des Jahres 2015
Maria Scharffenberg