van Helsing – originalet!

De som känner mig vet att jag har en förkärlek för vampyrfilmer. Helst lite lagom dåliga med goth-touch, anakronistiska vapen och klassisk Hollywood doft. Att jag sett van Helsing från 2004 med Hugh Jackman i huvudrollen torde därmed inte komma som någon större överraskning.

Vad som däremot kan vara en överraskning är att förlagan till van Helsing, den berömde vampyrjägaren, står staty i centrala Wien, tillhörde kejsarinnan Maria-Teresias hov och var medlem i Kungliga Svenska Vetenskapsakademin.

Mannen ifråga heter Gerard van Swieten, föddes 7 maj 1700 i Leiden, Nederländerna och dog 18 juni 1772 i Schönbrunn, Wien. Han var läkare till professionen och utsågs 1745 till Maria Teresias livmedikus.

När delar av nuvarande Serbien och Bosnien kom under Österrikiskt styre efter sista kriget mot turkarna började man för första gången i Wien höra berättelser om vampyrer. 1755 sändes van Swieten av Kejsarinnan till dessa områden för att undersöka saken närmare. Fanns det vampyrer där och hur skulle dessa i så fall hanteras?

van Swieten dömde snart ut vampyrberättelserna som ”okunskapens barbari” Hans rapport: Abhandlung des Daseyns der Gespenster (ungefär Avhandling om existensen av spöken) ger vetenskapliga förklaringar till alla myter. Han dömer också ut hela vampyrhysterin med okunskap, avsaknad av bildning och vidskepelse. Detta får till följd att Maria-Teresia förbjuder alla traditionella ”vampyravrättningsmetoder” så som pålning, bränning och halshuggning.

1897, när den irländske författarn Bram Stoker skriver sin roman ”Dracula” baserar han sin vampyrjägande karaktär van Helsing på just Gerard van Swieten.
Huruvida den strikt vetenskaplige van Swieten skulle uppskatta att figurera i dessa allt annat än vetenskapligt korrekta filmer och noveller betvivlas. Själv hyser jag mina tvivel. 😉

van Helsing - kopian

van Helsing – kopian

170px-Gerard_van_Swieten_Kaiserbild

van Helsing – originalet