Har ni WiFi?

På resa i annat land är av ekonomiska skäl roaming och datatrafik avstängda på telefonen. Att surfa på annat nät än sitt eget kan som vi alla vet leda till obehagligt dyr semester.

En följd av detta är att valet av café eller restaurang i främmande land kan avgöras av den lilla skylten ”Free WiFi”

Likt törstande ökenvandrare kastar vi oss in och frågar efter lösenordet samtidigt som vi beställer in den symboliska koppen kaffe. Språkförbistringen ställer dock ibland till probelm. Kaffet är sällan några svårigheter att beställa. Men att kommunicera att man önskar få tillgång till det världsvida nätet kan ibland visa sig svårare. Så till exempel tog det ett antal försök innan vi lärde oss att i Österrike kallas det W-lan och inte WiFi. 

Men när inget annat hjälper, får man ta till den klassiska metoden, peka! I detta fall förtvivlade gester mot telefonen och mumlande ord om Facebook brukar lösa problemet.

Frågan är dock om det ibland inte vore bättre om man inte fick lösenordet. För hur frustrerande är det inte med långsamma, tröga nätverk som kan få 80-talets modem att verka snabba. Mailprogrammet lyckas med en svag, döende suck tala om att du fått tio nya mail. Men tyvärr kan du inte ladda ner något av dem då uppkopplingen är för dålig.

Sitta kvar med den sedan länge kallande koppen kaffe och vänta på att mailet laddar ner?

Nja, ser det snarare som en ursäkt för att fortsätta njuta av några dagars ledighet. 😉