Har du inte sett den? Den handlar ju om en PRÄST!

Det slår aldrig fel. När det kommer en bok, film eller TV-serie som på något sätt har en präst i huvudrollen, eller till och med i en biroll, verkar alla förutsätta att vi övriga prelater kastar oss över den. Boken hinner knappt lämna tryckpressarna innan frågan kommer: Har du läst den? Bokhyllan hemma är full av diverse romaner som utspelar sig i kyrkans värld. Jag har inte köpt en enda av dem. Utan jag har fått dem alla av välmenande bekanta med orden, ” Den här kommer du säkert gilla, den handlar om en Präst!”

Jag har funderat mycket över detta fenomen. Varför tror folk att vi präster automatiskt vill läsa en roman eller se en film för att en av rollfigurerna har samma yrke som vi? Får poliser liknande boktips med orden ”Den här kommer du säkert gilla, den handlar om en polis” eller läraren, eller taxichauffören? Får läkare frågor om de sett alla avsnitt av ”Saltön” eller ”Flying doctors”? Ibland känns det som att folk tror att vi präster bara kan läsa böcker eller se filmer som handlar om något religiöst och/eller en präst. (Hint: Det stämmer inte)

Jag samtalade med en polis om detta. Hen ser aldrig polisfilmer. ”De innehåller så många fel. Man missar liksom historien och hakar bara upp sig på alla fel de gör.” Jag håller med. De gånger jag sett en film eller läst en bok med en Svensk präst i huvudrollen blir det alltid så att jag slutar halvvägs. För det är alltid så många fel. Så mycket som inte stämmer.
Dessutom, Vem vill läsa om sitt jobb när man är ledig???