På besök i urtiden

Strax utanför Wien ligger den lilla byn Willendorf. En by som nog ingen förutom lokalbefolkningen skulle känna till om det inte var så att det 1908 skulle byggas en järnväg genom den. Några år tidigare hade några vetenskapsmän konstaterat att området var rikt på olika fornlämningar. Order gavs alltså därför till arbetare att nogsamt ta reda på och lägga undan alla eventuella fynd som gjordes.
Den 7 augusti 1908 hittades det som kom att bli en av de viktigaste och mest välkända symbolerna för förhistorisk tid. En liten 11 cm hög statyett som fick namnet Venus från Willendorf.

Idag kan man besöka det lilla museet i Willendorf och lära sig om historien. Där finns bland annat en bra utställning om andra små kvinnostatyetter som hittats runt om i världen. Man kan också följa stigen ca 50 m längre bort till fyndstället där den första Venus-stayetten hittades.

Själva statyetten som sådan finns numera på Naturhistoriska museet i Wien. Men har du vägarna förbi Willendorf kan jag rekommendera att stanna till en stund vid Venusiaum. Gå upp till fyndstället. Stanna till en stund på bänken och se ut över dalen, och begrunda det faktum att just där har människor bott i snart 30 000 år…

Kopia av den berömda Venus. Originalet kan beskådas på Naturhistoriska museet i Wien

Det är inte stort museet, men så var inträdet inte heller speciellt dyrt.

Utsikt över dalen, där det bott människor i flera tusen år.

Vid fyndstället står denna staty med den berömda Venus i något större format än originalet.

Vid fyndplatsen kan man tydligt se de olika lagren.