Vad berättar du och Hur?

Vi är nog alla överens om att Kvinnor och Män har lika värde. Lika lön för lika arbete. Samma möjligheter. Inte göra skillnad på osv. Ändå är vi inte där ännu.
En sak som kan verka som en löjlig detalj, men som jag upptäckt är viktigare och viktigare i våra steg mot ett mer jämställt samhälle är orden. Språket! Hur benämner vi olika saker och företeelser? Hur berättar vi vad som händer? Vad säger vi?

Några enkla exempel: De flesta tänker på en man när man säger Professor, Astronaut, Raceförare, Pilot, Chef, VD. Trots att vi alla vet att det finns kvinnor i alla dessa yrken. Så för att särskilja säger man ”Kvinnlig Professor” Kvinnlig Astronaut” eller som i mitt fall: ”Kvinnlig Präst” Som om det skulle vara annorlunda på något sätt? Har faktiskt fått frågan, flera gånger, om det är annorlunda att vara ”Kvinnlig Präst jämfört med att vara Manlig Präst?” Mitt svar brukar oftast vara att: då jag är kvinna av födsel och ohejdad vana och aldrig prövat på detta med att vara man, jag nog inte vet. Men då mina kvalitéer i ämbetet inte är förknippade med mitt kön, så troligen inte. Fast den gången frågan formulerades ”Är det annorlunda att vara Kvinnlig Präst jämfört med att vara Präst?” så valde jag att inte svara…visste liksom inte vart jag skulle börja.

Men det handlar inte bara om hur vi benämner saker, personer, yrken, företeelser. Utan också Vad vi väljer att berätta och Hur. Läser i DN Sport  om hur någon friar till sin flickvän sedan många år. Lite sött och gulligt sådär. All lycka till det blivande brudparet. Men det jag reagerar över är bildtexten:

He Zi tog silver på tremeterssvikten. Men kinesiskan blev ändå en vinnare då pojkvännen Qin Ki, också OS-medaljör i simhopp, friade till henne under medaljceremonin

Ser ni det? ”blev ändå en vinnare” ???? Jaaaa, hon vann!! Äntligen friade han! Segern är vunnen! För det är detta som hon har kämpat för? Eller???
Alltså, tjejen är en av de bästa i världen på simhopp! hon har tagit SILVER i OS!! Det är en jätteprestation! Ja, Guld smäller högre. Men hallå! Silver i OS är absolut inte på något sätt dåligt. Tvärtom! Det är jättebra. Men nej. Inte enligt DN´s bildtextredaktörer. Där är den stora vinsten att hon blev friad till. Denna enkla text antyder att det vi kvinnor verkligen innerst inne går och väntar på, är att Han skall fria till oss.

Jämställdhet är inget som uppnås av en slump eller av sig själv. Jämställdhet ligger i de små detaljerna. Hur vi benämner olika saker. Vad vi väljer att berätta och Hur vi berättar det.