3

Vi har inte semester, vi bor här!

När man bor utomlands har folk hemma i Sverige en tendens att tro att man är på ständig semester. På sätt och vis kan jag förstå tankefelet. Utomlands är ju lika med semester för de flesta Svenskar. Och att då bo utomlands måste ju då innebära ständig semester? Fel! För även om vi inte kommer att bo här för evigt, så är detta just nu ”hemma” med allt vad det innebär av glädje och sorg, vardag och fest, skitiga strumpor, sopor och rutiner.

Likaså verkar folk hemifrån Sverige som kommer på besök (och alltså själva är på semester) tro att vi har tid och lust att släppa allt vi har för händer och agera personliga guider under deras vistelse i området. För självklart har vi både tid, lust och kunskap för att kunna guida alla runt allt här i stan. (OBS; föregående mening innehåller ett visst mått av ironi)

Fascinerande många människor som man haft mer eller mindre kontakt med hemma i Sverige verkar betrakta vårt hem här som ett billigt (läs:Gratis) alternativ till hotell. Jo, vi umgicks när vi bodde i Sverige och ja, vi är vänner. Men det betyder inte automatiskt att jag har tid eller lust att ha er sovande i mitt hem en vecka bara för att ni inte vill lägga pengar på ett hotell.

Behöver jag nämna att dessa individer blir ytterligt besvikna när de inser att vi inte kommer erbjuda dem att sova över här och att vi gärna tipsar om olika sevärdheter men troligen inte kommer följa med dem då vi har både jobb och skola att sköta. Jag fascineras fortfarande över att vi måste förklara att vi faktiskt jobbar här. Att de som har semester kommer in i vår vardag. Mest fascinerande är alla gånger jag måste förklara att Nej, jag är inte ledig på helgen. Speciellt inte söndag kl 11….

Är då alla våra besökare sådana och består hela vår bekantskapskrets av smygsnyltare??
Absolut inte! Många av våra vänner förstår, accepterar och respekterar att vi lever här och inte kan släppa allt bara för att just de kommer. Majoriteten av de som besöker oss är kloka  individer som förstår och respekterar. Goda vänner som vi gärna ser komma på besök. 🙂 Men så var det dom andra…..
Kom i samtal med en annan utlands-svenska om just detta och beklagade mig lite. Hon kände igen problemet! Klappade mig lite tröstande på axeln och sa ungefär: ”Knepet är att koncentrera sig på de goda vännerna, glömma smygsnyltarna och glädja sig åt att du nu vet vilka som är vilka!” 🙂

Comments 3

 1. Mitt i prick!!!! Kan bara verifiera din berättelse för så här är det.

  Detta baserat på mun egen erfarenhet av 35 års boende i många olika länder i olika världsdelar. En annan vanlig fråga brukar vara om jag inte kan undersöka hur man hitter billiga flygbiljetter.

  Mitt råd är vara gästvänlig till egen familj dvs föraldrsr och eventuella syskon. Till övriga brukar jag kort säga bor i ett trevligt land om ni vill åka hit så kan vi träffas på en middag ovh under en helgdag. Men i övrigt får ni klara er själva och orda ert eget boende och resa.

  Raka svar som detta brukar fungera mycket bra för att slippa vara en resebyrå med all inklusive.

 2. Jag känner igen att det kan vara svårt för vissa att förstå att det är vardag för oss, men jag är nog lyckligt lottad när det gäller vänner, för jag ser fram emot att husera vänner som jag knappt träffat när vi bodde i Sverige, eftersom vi alla var så upptagna, men som nu kommer och bor hos oss där vi kan umgås på kvällar/helgen. Det tycker jag är trevligt, men så kanske jag inte råkat ut för några riktiga snyltare. (Och kanske jag glömt hur det var för tio år sedan sist vi bodde här, nu har vi bara varit här ett halvår än så länge)?

 3. En bra regel som vi tillämpat i de 13 år vi bott i ”DisneyLand” är att ALLA som gästar oss tar hand om den gemensamma ( inte obligatoriskt att äta ihop) middagen varannan dag. Dvs inköp, tillagning, servering och städning av köket. Jag dukar. Vill gästerna bjuda på restaurang eller picnic går det lika
  bra. Lunch äter man ihop om man vill men alla tar med sin egen mat till lunchen. Ibland bjuder ngn alla på sallad, bröd eller frukt men det räknar ingen med. Frukost ätes helt privat. Jag och
  min man ÄR INTE TILLGÄNGLIGA före kl
  10 fm om vi alla inte redan planerat ngt
  öventyr med tidig avfärd. Gästerna får
  tvätta själva och ALLA betalar 50 € för slutstäd. Voilà!
  Passar det inte så finns hotell i alla prisklasser i vår lilla franska by. Det har fungerat så bra under alla år så vi kan alltid glädja oss över besök. Hemligheten består av att vi bor i en turistby där alls hyr ut. Så vi har en liten gästlght i vår hus. Våra gäster har eget sovrum,vardagsrum, kök och badrum och insynsskyddad terrass! Hade det inte varit så bra ordnat hade vi ALDRIG kunnat ha övernattande familj och vänner på besök hos oss.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *