Predikan 1 Advent 2020

1 Advent denna traditionstyngda helg fylld av symbolik och förväntningar. Vi läser som vanligt texten om hur Gud i Jesu gestalt möter oss i ögonhöjd där han kommer ridande på en åsna. 

Men Advent är inte bara startskottet för Julen utan är även början på det nya kyrkoåret. I dag är, skulle man kunna säga, Kyrkans Nyårsafton.
Så, Gott Nytt år på er.
Och sällan har vi väl längtat efter ett nytt år, en nystart så mycket som i år. Att få börja om på nytt. Börja på ett nytt år med nya möjligheter, och lämna detta, intressanta år, bakom oss. 
Temat denna söndag, ni vet att varje söndag har ett tema i kyrkan, är också ”Ett nådens år” vilket vi nog alla hoppas att både detta nya kyrkoår, och lite senare även det värdsliga året 2021, skall bli.

Men en nyårsafton, speciellt i kyrkans värld, är också ett tillfälle för självreflektion och att se bakåt en stund. Hur var det, detta kyrkoår som vi nu lämnar bakom oss.  Vad har hänt i våra liv och i vår själ sedan förra 1:a Advent?
För er som har gott minne så minns ni att vi då för ett år sedan var i Danska kyrkan i Rotterdam. Och då kunde vi både sitta bredvid varandra och sjunga tillsammans.
Sedan har det som sagt var hänt en del. . . 
Och jag funderar över om allt egentligen är negativt? 
Jag vet inte hur det är med er men jag har detta år lärt mig mycket om mig själv. Kanske för att den enda jag haft att umgås med den sista tiden har varit mig själv. 😉 
Men jag har fått fundera över vem jag är och vad jag är och vad jag vill göra.

Jag ser också att vi som kyrka och som församling, har detta år lyckats hitta nya vägar att mötas och att hålla ihop, trots alla utmaningar. Telefonerna har gått varma, men även FaceTime och Zoom och tro mig, det är inte bara ungdomarna som använder det, utan vi alla. 

Men en Nyårsafton är också tillfället att se framåt, och att avge de där berömda nyårslöftena. Vad vill vi och önskar vi av det som skall komma?Vad vill vi göra med vår kyrka, med vår församling? 
Hur vill vi att detta kommande år, och de efter detta, skall se ut för Svenska kyrkan i Nederländerna? 
Vad vill du att Svenska kyrkan i Nederländerna skall vara och göra detta kommande år?
Och vad är Ditt bidrag för att så skall ske?
Hur och Vad gör vi tillsammans för att bygga och bära vår församling?

Och på det personliga planet funderar jag denna kyrkans nyårsafton: hur vill jag att mitt liv skall se ut detta år som kommer? Vad vill jag göra och vad skall jag göra för att det skall ske?

I allt detta, i våra tankar om det som varit och i våra förhoppningar inför framtiden, får vi gå tillsammans med Gud! 
Han, som möter oss i ögonhöjd där han kommer, ridande på en åsna.