Predikan Fastlagssöndagen 2021

Har ni läst Sherlock Holmes? Denna nästan övermänskliga detektiv av Arthur Conan Doyle. Han som kommer in till en brottsplats eller möter någon, tittar, lägger märket till detaljer och sedan löser problemet. Han brukar ofta påpeka för sin assistent Watson, och alla övriga som vill lyssna, att de måhända tittar, men de gör det utan att Se. 
Ganska ofta gör vi just så, Tittar, men Ser egentligen inte. Eller ser bara det som vi vill se. Så ibland händer något som gör att vi ser vår värld på ett helt nytt sätt. 
Det klassiska är paret som just fått reda på att de väntar barn, och plötsligt är världen full av gravida kvinnor och små bebisar. De har funnits där hela tiden, men det är först nu som de verkligen ser dem. Eller en tavla som man sett ofta, så förklarar någon symboliken, och helt plötsligt ser man andra saker i den välkända bilden. Eller när någon påpekar orättvisor och missförhållanden men tidigare inte tänkt på. Men så ser man dem. Ser och förstår. 

Idag fick vi höra berättelsen om hur Jesus botar en blind man. ”Herre, gör så att jag kan se igen.” är hans bön. Och Jesus gör så att han kan se igen. Ibland känner jag att den blinde tiggarens bön borde vara allas vår bön. ”Herre, gör så att jag kan se igen.” För hur många saker, personer och händelser går vi inte förbi i våra liv, utan att se? Hur många saker väljer vi inte att ignorera, att inte se? Så öppnar någon våra ögon, och vi ser. Och när vi ser kommer också viljan, uppmaningen att agera. 
I slutet av 1800-talet sattes ljuset på och man började se kvinnans politiska ställning. Eller rättare sagt avsaknaden av den. Så för 100 år sedan, 1921, fick tillslut även kvinnor i Sverige rösträtt. Man såg, man förstod, man agerade. 
Ett annat exempel är raslagarna och Apartheidsystemet i Sydafrika. Ögonen öppnades och man såg att det var fel.

Frågan är, vad väljer vi att blunda för idag? Vad väljer vi att inte se? 
Vad kommer man om 50 år se tillbaka och säga: Varför såg de inte? 
Den blinde tiggarens bön är också vår bön: Herre, gör så att jag kan se igen. En bön som kommer med orden: Gör så att jag kan se, och ge mig modet att agera efter din vilja. 

Print