Minskad biltrafik på grund av Corona?

Bor bredvid en av utfartslederna här i Den Haag.
En ganska vältrafikerad gata. Två filer i vardera riktningen och i rusningstid ofta mer eller mindre stillastående trafik. Enda gången det är riktigt lugnt är egentligen mitt på natten, dvs runt 2-3 snåret sådär.

Men nu har något hänt…runt 18-tiden på kvällen så är trafiken betydligt glesare och en timme senare är det bara enstaka bilar som passerar. Sedan dröjer det till morgonrusningen innan det blir någon större trafik igen.

Så varför detta plötsligt förändrade beteende hos den Nederländska befolkningen? Har alla plötsligt bestämt sig för att promenera? Sitter de hemma och mediterar över livets förgänglighet? Måhända det sista, man vet aldrig.
Svaret stavas nämligen, som så mycket annat detta år, ”Restriktioner med anledning av Covid-19”

På grund av kraftigt ökade smittotal så stänger numera alla icke-nödvändiga affärer samt alla restauranger, caféer, museer, barer etc osv kl 17:00. Nödvändiga butiker så som matvaruaffärer och apotek får ha öppet fram till kl 20:00. Regeringen hoppas att effekten av detta skall bli synlig i minskade antal av smittade. Hur det är med den saken vet jag inte, men jag hoppas de har rätt. Däremot kan jag konstatera att de flesta verkar vara hemma, eller i alla fall inomhus, efter kl 17. Huruvida man istället för att mötas på restaurang istället möts hemma hos varandra låter jag vara osagt. Rekommendationen är att endast ta emot fyra (4) gäster hemma per dag. Allt i syfte att minska smittspridningen.

Klart är att denna pandemi verkligen påverkar våra liv. Allt från vardagens arbete till biltrafiken utanför mitt fönster.