Predikan 19 eft Tref. ”Trons kraft”

Det händer oerhört mycket i den här evangelietexten. Det mest uppenbara är att Jesus utför ett underverk. En blind man kan se igen.  Men låt oss för ett ögonblick bortse från denna lilla detalj och istället fokusera på omgivningen ett tag. För hur det än är, underverk är relativt ovanliga, så när de väl händer, som i den här texten, missar man lätt det där som är ack allt för vanligt och som inte verkar ha ändrat sig så värst mycket på 2000 år. Nämligen människors agerande, närmare bestämt Fariséerna reaktion i den här texten.  

Låt oss kort rekapitulera vad det är som händer: 
Fariséerna, även kallade de skriftlärda, och Jesus har redan haft några små kontroverser och han börjar hamna på deras svarta lista. Hade det varit idag hade Twitter-kriget varit i full gång. Varför då detta, än så länge lågintensiva ställningskrig, mellan Fariséerna och Jesus? 
Hitintills har Fariséerna varit och är de etablerade maktpersonerna i samhället. Det är dem man vänder sig till i olika religiösa frågor. Och kom ihåg att religionen här påverkar _alla_ aspekter av livet. Från vad du äter för mat till vem du skall gifta dig med och hur du skall leva.  Så kommer Jesus och med sin lära utmanar dem. ”Ni har hört att det blev sagt….men jag säger er..”  Fariséerna och de skriftlärda känner sig helt enkelt hotade av detta nya. Idag skulle man säkert säga att Jesus inte var en ”Teamplayer”  

Nåväl, det är bakgrunden.
Så händer alltså detta under, att en blind man blir botad. Och eftersom det händer helt öppet kan ingen förneka att Jesus ligger bakom och har utfört ett av sina under….eller? Nu träder det som idag kallas ”Spin Doctors” in. Ni vet det där PR teamet runt politiker och makthavare som försöker framställa sina klienter i bästa dager och ägnar enormt mycket tid på att dölja eventuella fel och brister och förklara för oss att det egentligen var det ju så här det var och inte sådär som alla säger att det var. 
Fariséerna är ganska direkt på. De kräver att den f.d. blinde mannen skall ge Gud äran, med argumentet att Jesus är en syndare. Vilket i och för sig är ett intressant resonemang, men, de försöker alltså indirekt ta åt sig äran för någon annans arbete.  När de inte går börjar de ifrågasatta själva utförandet. Gjordes det verkligen på rätt sätt? Lite grann Ja det blev ju bra, men principen!!!  Nästa steg blir för dem att börja ifrågasätta bakgrunden, varifrån kommer han egentligen?  När även det misslyckas tar man till det slutgiltiga vapnet; Victim blaiming. Att skylla på offret. ”Du föddes syndig alltigenom” vilket på något sätt då gör, i Fariséernas ögon, allt han säger irrelevant. Kort sagt, Fariséerna ägnar sig i den här passagen åt utstuderad Härskarteknik och bokar av nästan varje punkt på listan.  

Nu precis som då är Härskartekniker ibland svåra att se och identifiera om man inte vet vad man skall titta efter. Och jag tror faktiskt Fariséerna var omedvetna utan agerade i god tro att de faktiskt tyckte att de gjorde rätt.  Den f.d. Blinde mannen står kvar genom allt detta. Han vet vad som hände och håller fast vid det, trots att Fariséerna, med ett modernt uttryck, försöker Gaslighta honom och få honom att ifrågasätta det och vad som hände.  

Trons kraft, som är temat idag, handlar ibland om att lita på Gud och våga stå kvar.  Problemet är just intentionen.  Vi har läst boken. Vi har Facit så att säga och vet ju att det var den f.d. Blinde mannen som hade rätt och att Fariséerna och de skriftlärda var fel.  Men Fariséerna vet ju inte detta. De tror ju faktiskt på fullt allvar att de gör rätt. Att de företräder det som är rätt och riktigt.  

Hur gör vi för att Inte hamna i samma fälla? Hur vet vi när vi skall stå kvar i Tron, vad som än händer! Och hur vet vi när vi skall lyssna på den andre och faktiskt ändra oss. Hur vet vi när vi är Fariséerna och när vi är den f.d. Blinde mannen? 

En fingervisning får vi i dagens Episteltext. ”Men du som tillhör Gud, håll dig borta från sådant. Sträva efter rättfärdighet, gudsfruktan, tro, kärlek, uthållighet och ödmjukhet” Håll dig borta från sådant? Vad menas? Låt oss titta på versen precis innan. ”Kärleken till pengar är roten till allt ont; genom den har många förts bort från tron och vållat sig själva mycket lidande.” Paulus för här ett resonemang om hur en församling skall drivas. Och han påpekar alltså väldigt tydligt att Makt korrumperar.  Nå, det vet vi redan. Men hur hjälper det oss i dag?  

Och nu kommer det svåra:  Det handlar om att våga vara ärlig mot sig själv. Att se med ärliga ögon på sig själv och sina motiv. Vad är min drivkraft? Strävar jag efter, som det stod i Episteltexten, rättfärdighet, gudsfruktan, tro, kärlek, uthållighet och ödmjukhet. Eller har jag snarare mina tre bästa vänner, Jag, Mig och Mitt i fokus? Kämpar jag för det jag tror på, därför att det skulle vara en personlig prestigeförlust att ändra mig? Eller står jag kvar därför att jag känner att jag är ledd av Gud. 

Trons kraft är stor. 
Frågan är, Vad tror jag på?
Vad är min drivkraft? 
Mitt eget Ego, eller Gud?