Tandresan – del 2

Tänder är något som sällan gör så mycket väsen av sig. När man uppnått mogen ålder så finns de så att säga bara där och glimtar till i gnistrande leenden.
Tills en natt en av mina trogna livskamrater bestämmer sig för att inte vilja vara med längre utan gör revolt och signalerar detta genom tydliga, smärtsamma, signaler.

Som jag tidigare berättat är det för tillfället lite komplicerat att boka en tandläkartid i Sverige. Det är fullt helt enkelt. Något min icke-samarbetsvilliga tand absolut inte tog någon hänsyn till.

Lyckades efter lite letande på det allomfattande nätet hitta ”Akut-tid Tandläkare” och kastade mig på telefonen och förklarade mitt predikament. Den förstående damen i andra ändan förklarade att då deras telefontid redan varit öppen i hela 25 min när jag ringde var alla deras akuttider redan upptagna. Hon förbarmade sig dock och tipsade mig om en annan tandläkare i en näraliggande kommun som eventuellt kunde ha någon tid.

Lyckades få en tid där om jag kunde ta mig dit inom stipulerad tid. Vill inte påstå att jag bröt några hastighetsbegränsningar, men jag och min ömmande tand var där i tid!

För att göra en lång (och smärtsam) historia kortare och mindre blodig….en av mina tänder kommer sluta sin resa tillsammans med mig här i Dalarna. Tandläkare har massa intressanta mystiska beteckningar för att identifiera olika tänder, typ Y72 och X24 och liknande. Själv har jag valt att kalla min trilskande tand för Ture. Ger en mer personlig känsla liksom.

I alla fall. Ture verkar har tagit som sin uppgift att ta hand om såväl allt gott (men kanske inte alltid nyttigt) jag ätit samt ta pressen när jag gnisslat tänder. Vilket gjort att Ture nu är utsliten, sprucken och allmänt trasig. Efter viss diskussion konstaterades att rotfyllning trots allt kräver hyfsat hela rötter att fylla, vilket Ture tyvärr inte kan uppvisa.

Nästa steg på skalan är att helt enkelt dra ut det som är kvar och sedan i framtiden ersätta det hela med en protes för att åter kunna prestera ett gnistrande leende mot omvärlden.

Jag har därför den sorgliga plikten att meddela att på Måndag kommer Ture att lämna oss. Förutser redan nu att det kommer att bli ett både smärtsamt och tårfyllt avsked.