Predikan Midfastosöndag 2023

Har ni tänkt på hur många olika sorters bröd det finns? Allt från den där fluffiga vita frallan, kanske med ost-toppning, via fyllda olivbröd, surdegsbakade bröd i korgar till det rejäla fullkornsbrödet som är stenhårt och som man får tugga i timmar. En del bröd smakar sött och gott, men ger, handen på hjärtat inte så mycket näring utan mer bara tomma kalorier. En del är saftiga och goda länge medan andra har blivit torra och tråkiga innan man hunnit hem från bageriet.

Ja, och var får man tag på brödet?
Det är lite skillnad trots allt på att köpa brödet direkt över disk från bageriet, eller att köpa det i plastpåsar i närmaste Supermarket. Det där konstgjorda brödet som visserligen är mjukt länge, men man funderar, vad är det i det egentligen?
Det finns väldigt många olika sorters bröd, en goda och del bra, andra är bara utfyllnad.

Och jag tror ni vet vad jag nu tänker säga. Att det är samma sak med religion och tro.

Det finns många olika sorters tro, många olika religioner. Många olika variationer på samma tro.
Och en del är Supermarket-versionen. Plastigt förpackad i färgglada påsar. Men efter ett tag börjar man fundera; vad innehåller det, egentligen? Sedan har vi de lättsmälta sockersöta versionerna. Som kanske känns bra för stunden, men inte är så nyttiga i längden.

I dagens text säger Jesus: Jag är livets bröd.
Det är han som ger näring och struktur till vår tro. Som Kristna, vilket hörs i namnet, är vårt uppdrag att följa honom. Vilket sorts bröd är då Jesus? Vad innebär den Kristna tron om vi fortsätter vår bröd-liknelse?

Den Kristna tron är inte sockersöt och gullig. Att vara Kristen handlar inte om att alltid vara snäll. Den kristna tron är inte heller en fluffig vit fralla med ost på. Nej, den kristna tron har mest likhet med det där rejäla fullkornsbrödet. Ni vet, det där, där en skiva håller en mätt i timmar. Som tar en bra stund att tugga, men som håller sig, och som ger näring! Länge!

Den Kristna tron, att leva som kristen, är inte alltid enkelt. Det finns aspekter som kan vara, krångliga. Förlåtelsen är en av dem. Ödmjukhet en annan. Vi vet att vi ska, men ibland är det svårt. Att vara Kristen är ett ständigt pågående projekt som man måste jobba med. Men, det är hållbart och det ger näring.
I Kristus hittar vi kärnan i den Kristna tron.
Det är han som är livets bröd. Det är till honom vi får återvända för att hämta näring och energi.

Nattvarden är den konkreta manifestationen av detta. När vi fysiskt möter Kristus i bröd och vin. Där och i Gudstjänsten får vi hämta andlig näring. Något att tugga på till nästa gång.