En Sprudlande Sangiovese som jag nästan missade

Ibland får man som Sommelier smaka ett vin som stannar kvar i smakminnet. Detta hände mig i Düsseldorf. Men det var nära att jag hade helt missat denna upplevelse. ProWein är, som alla vin-mässor, mer eller mindre organiserat kaos. Som besökare vill, i alla fall jag, besöka så många utställare som möjligt. Schemat är därför intensivt och startar så fort jag kommer fram.

Som första stopp, första dagen, har jag Montemercurio, en vinmakare från Montepulciano som fångat mitt intresse. Catia Zaganella tar emot mig med ett lite lätt stressat leende. Jag är nämligen, min Svenska vana trogen, några minuter tidig. Catia själv har kommit bara några minuter före mig (se ovanstående om Vin-mässe kaos) Så alla viner är inte korrekt kylda ännu.

Vi pratar lite medan Catia ställer iordning det sista.
Hon berättar engagerat och med tydlig stolthet om vingården. Om dess historia och familjen som driver den. Hennes målande beskrivningar får mig att vilja boka nästa flyg till Montepulciano för att se själv.

Men det är inte bara prat. Naturligtvis provar vi också några av vinerna.
Den dominerande druvan är, självklart, Sangiovese. Ett vin som står ut gentemot de andra är ”Messaggero” En Vino Nobile di Montepulciano D.O.C.G. Doften är en fyllig och rund bukett. Smaken en sammetslen smekning av kryddor och mörka frukter. Detta är, som namnet antyder, ett nobelt vin som kan avnjutas i ensamt majestät. Men som också kan vara en elegant kompanjon till lite mer kryddig mat.

Sangiovese är som jag nämnde den dominerande druvan i området. Och jag måste erkänna, jag är väldigt nyfiken på deras mousserande gjord på denna druva. Den är dock inte ordentligt kyld ännu, och vi kommer överens om att jag skall komma tillbaka senare.

Nämnde jag att ProWein är ett organiserat kaos? Det är med andan i halsen jag först sista dagen hinner titta förbi Catia. Men, mina vänner, det var värt det!
Denna Millisime är en mousserande Sangiovese gjord enligt traditionell metod. Den har fått ligga 60 (!) månader Sur Lie. Sedan 12 månader vila i flaskan efter disgorgement. Resultatet är ett elegant vin, med doft av aprikos och apelsin. Smaken är mjuk och förfinad, med toner av apelsin, mandel, bröd, persika.

Jag erkänner att jag är svag för mousserande, pärlande, viner och har smakat mig igenom fler än vad jag vill erkänna. Men denna charmanta dam stannar i mitt minne och jag hoppas få återknyta bekantskapen inom en inte allt för avlägsen framtid.