Köks-Tyska!

Fråga: Vad gör man om man har en stund över i utlandskyrkan?
Svar: Bakar bullar!
Det går åt ohemula mängder kanelbullar i en utlandskyrka! (jo, 4 okt noteras) Idag var det därför sammankallat till Bakdag i kyrkan här i Wien.

Tidigt på förmiddagen intogs köken (vi har två små) av lika många bestämda underbara damer. Jag blev beordrad att assistera den ena. En fantastisk kvinna! Farmor, godhjärtad, med en härlig humor! Och från Österrike! Gissa tre gånger vilket språk hon talade…. yepp….tyska!

20120918-205436.jpg

Nej, har fortfarande ytterst begränsade kunskaper i detta språk. Men tro mig, man lär sig ganska mycket tyska ord när man bakar bullar tillsammans! Speciellt när ingen av oss hittar i köket vi är i. Uppstår smått komiska situationer när två kvinnor med hjälp av två olika språk och väldigt många gester försöker fråga varandra var det finns en degbunke, eller var degskrapan är någonstans. Eller för den delen diskuterar fördelar och nackdelar med en brödkavel i trä kontra en i marmor. Bara att klura ut receptet tog en stund då det var skrivet på svenska och jag skulle översätta! (Jo, bullarna smakar ok, så den delen gick i alla fall bra.)

Vi hade otroligt roligt. Har aldrig skrattat så mycket när jag bakat bullar förut. Och jo, har lärt mig vad både jäst, mjöl och kökshanduk heter på tyska.
Resultatet av dessa våra äventyr blev 175 goda bullar, flera sockerkakor, både med citron och chokladsmak, och löfte om att fortsätta dessa våra kombinerade tyska-lektioner/ matlagningsäventyr snart igen.

Ser redan fram emot nästa gång! 🙂