Men varför har dom inga kölappar???

Jag vet, man ska inte jämföra.
Ändå, så hamnar i alla fall jag ständigt i fällan att jämföra, kolla.
Jaha, de gör si nä vi gör så. Och det där var ju ett intressant sätt att lösa den situationen på….
Som jag nämnt förut, det är på det små detaljerna man verkligen känner att man inte längre bor i Sverige.
Ta det här med köandet till exempel!
En enkel, vardaglig situation. Du går in på Stockholms centralstation för att köpa en tågbiljett. (Jag vet, 90% av oss köper den via nätet, men strunta i det nu. och låtsas att du går in där. Ok?)
Bra. Vad gör du? Jo, blicken letar sig automatisk till den lilla kölappsautomaten som finns där strategiskt placerad vid dörren. Du trycker på knappen och nämnda automat spottar lydigt ur sig en liten lapp med en siffra på. Du suckar över att den siffran är så oändligt mycket högre än den siffran som visas på displayen i taket, och Facebookar sedan på din smartphone om enorma väntetider på SJ.
Denna lilla pryl, kölappsautomaten, finns överallt. Från stora affärer, biljettförsäljningscentra ner till minsta lilla kiosk där det någn gång kan tänkas uppstå kö.
Svenskar som kommer in i en affär där dessa inte finns beter sig som förvirrade får utan herde och vet inte riktigt hur de ska bete sig.
Det vet Österrikaren!
Han har nämligen aldrig någonsin sett en dylik automat. Utan här står man i kö!
Var och köpte tågbiljett för ett tag sedan. Westbahnhof är en hyfsat stor station, och vi var många som skulle köpa biljett. Som den Svenska jag trots allt är såg jag mig därför automatiskt om efter kölappsautomaten. Den fanns inte!!! Istället fanns där en kö!
Ni vet sådana där band som bildar gångar för att kön skall placera sig på ett smart sätt och ingen tränger sig före? Typ som det finns på Gröna Lund osv. Sådana band med en likaledes välordnad kö var det. Alla stod tyst och lydigt på sin plats, och med jämna mellanrum förflyttade sig kön framåt några steg när den förste fick audiens hos en för tillfället ledig biljettförsäljare.
Jag säger audiens, för längst fram stod en man i uniform och nådigt pekade ut till vilken biljettdisk den som stod först i kön skulle gå.
Bättre eller sämre än kölapp-systemet?
Jag vet inte. Annorlunda kanske, men samtidigt ganska trevligt. 🙂