Malala Yousafza Pakistan

14 år och skjuten på grund av sin blogg!
När man läser sådant här känns den här bloggen ganska futtig. (För att inte tala om bloggar som mer är till för att bloggerskan skall få visa upp sina senaste fynd i klädbutiken alternativt utgjuta sig över pojkvännens/väninnas/någonannans senaste fest eller annat totalt ointressant förutom den innersta kretsen av vänner)

Malala Yousafza är en 14 årig tjej i Pakistan. Hon har visat mer kurage och mod än många vuxna.
När det politiska läget försämrades i hennes land för 3 år sedan började hon blogga. (11 år gammal) Inte om vilka kläder hon hade för dagen eller vad hon lyssnar på för musik, utan om hur situationen var för henne och andra i Pakistan. Om hur talibanerna som då tagit över makten förföljde och stängde flickskolor. Hur förtrycket ökade och hur det var att leva, speciellt som ung tjej, under ett styre som milt sagt förtrycker kvinnor.

Pakistans militär har drivit bort talibanernafrån makten i hennes område. Men de finns fortfarande kvar.
I tisdags hämnades de genom att kallblodigt skjuta ner Malala när hon skulle kliva på en skolbuss.
Här kan du läsa om händelsen hos BBC
Och här på svenska hos SvD.

För oss är det självklart att våra barn, flickor som pojkar, får gå i skolan. Funderingarna är inte om, utan kanske vilken skola.
För oss är det självklart att vi får uttrycka vilka åsikter vi än har om vår riksdag, regering och andra makthavare. I bloggar, i insändare, på gator och torg.

När man läser om Malala Yousafza och andra liknande livsöden, påminns jag om att vi skall vara oerhört rädda om och tacksamma över den frihet vi har.
När jag läser om henne blir jag än mer stärkt i min uppfattning att det är vår plikt att hjälpa och stötta dem som inte har denna frihet att få den.

20121011-080654.jpg