Endast Sverige Svensk kardemumma har!

En av alla saker som skall göras till denna basar som just nu tenderar att totalt dominera allas våra liv här i kyrkan är koka ca 400 liter glögg.
Det är ett arbete som kräver organisationsförmåga, kreativitet och nerver av stål.
Steg ett är att hitta ett bra recept! Alla recept som innebär längre tids kokning, blandning av flera olika vätskor som skall stå och dra och röras i varje dag samt recept som innehåller bränning av socker går bort. Är helt enkelt inte genomförbara när köket är modell studentkök i storlek och största grytan rymmer ca 10 liter. (Som sagt var, logistik och organisationsförmågan sätts på stora prov)
Tillslut hittar vi ett recept som uppfyller våra krav på enkelhet! (Tack till killarna och tjejerna på Systembolagets kundtjänst! 🙂 )
Nu vidtar istället problem nr 2. Kryddorna!!!!
Kanelstång går att finna, likaså kryddnejlika. Pomeransskal finns dock inte att uppbringa.
Hastig konsultation av google säger oss att det går att byta ut mot muskotnöt. Sagt och gjort.
Återstår kardemummakärnor!
Dessa små smakrika frön. Går att hitta i mald form i valfri affär. Men när jag frågar efter hela kärnor på min stapplande tyska möts jag av oförstående blickar.
Tillslut hamnar jag på rekommendation i en arabisk livsmedelsbutik. Ägaren där pratade absolut inte engelska, och våra tyskakunskaper var ungefär jämbördiga.
Jag drar en barmhärtighetens slöja över de scener som utspelade sig då vi försökte kommunicera…..bara glad över att ingen filmade. 😉
Låt mig bara konstatera, det är inte helt lätt att få tag på hela kardemummakärnor i Wien.
Gästande Svenskar ombedes härmed medtaga valfritt antal påsar dylika inför nästa års glöggtillverkning. 🙂