Ett äkta svenskt julbord???

Vad behövs egentligen till ett Svenskt julbord???
Bland en utlandsanställds alla uppgifter ingår bland annat att se till att det på Julafton serveras ett äkta svenskt julbord! Se till skall alltså utläsas: köpa in, baka, laga, servera etc. 😉
Sitter därför nu och funderar över frågan: vad står det egentligen på ett Svenskt julbord?
Julskinka, griljerad, är så att säga självklart.
Men vad mer?
Familjen höjer röster för Janzons frestelse och köttbullar. Men hur skall köttbullarna vara kryddade? Räcker det med IKEA s eller skall det vara hemmagjorda med kryddpeppar?
Sillsallad eller inte? Ja sillen ja….hur många olika sorter måste man ha egentligen? Och vilka inläggningar? Löksill eller kryddsill? Senapssill eller en mer modern curry-dito?
När vi ändå är över på fisksidan…kan man servera ett Äkta svenskt julbord utan att ha minst tre former av lax på detsamma? Och var får jag tag på den?
Lutfisken hoppas jag diskret kunna hoppa över….jag menar, kommer ju diskuteras hela kvällen vad som skall vara som tillbehör, ärtor? Vitsås? Senapssås?
Prinskorv och kryddkorv och älgkorv och renkorv är tydligen absolut nödvändiga på ett julbord, eller?
Listan börjar bli ganska lång och jag lägger pannan i djupa veck medan jag funderar på hur jag får tag på tunnbröd och vörtkryddor i detta land av saftiga mjuka limpor av vitt fluffigt mjöl.