Jul i främmande land

Få tider på året är så traditionsfyllda som just tiden runt Jul.
Det ska liksom vara några små saker och rutiner där för att det verkligen skall kännas som Jul, på riktigt liksom.
Onekligen en utmaning att försöka upprätthålla familjens traditioner när man befinner sig i en helt ny lägenhet i främmande land.

Vi vet i alla fall var alla juldekorationerna är. De ligger ordentligt nedpackade i ett antal flyttkartonger som förvaras i ett förråd, i Sverige….
Hastigt beslut, hemmet dekoreras i år sparsamt.

En annan Viktig jultradition är julmaten.
Har ni tänkt på hur mycket på våra julbord som är väldigt Svenskt och därmed är lite småsvårt, för att inte tala om, typ omöjligt att få tag på utomlands?
Potatis till Janssons frestelse är inga problem, men ansjovis!!!
Man tycker ju kanske att ett land som Österrike borde kunna skaka fram en rimmad skinka som kan förvandlas till juldito, men det visade sig vara en uppgift för mirakelavdelningen. Likaså smakrika ostar var fascinerande svårt att få tag på. Julmusten var bara att glömma.

Med risk för revolt i familjeleden var det dags för drastiska åtgärder.
Tack och lov är vi inte ensamma om dylika problem i juletid, utan det görs ett antal beställningar av dylika varor från moderlandet som sedan transporteras per lastbil till Wien. Vi drar en barmhärtighetens slöja över sluträkningen utan konstaterar bara att vi inte saknade något på julbordet.

Men det finns även fördelar med att bo här då det gäller julfirandet.
Med Lindt choklad affär inte allt för långt bort, konditori runt hörnet och kvalitetschoklad i varje affär har årets godisbord antagit riktigt trevliga proportioner.
Vilket i och för sig påverkar undertecknads proportioner, men det är det värt! 😉

20121225-170804.jpg