För säkerhets skull…

Fascineras ibland, eller ja, ganska ofta, av människors beteende i vardagliga situationer.
Till exempel vid ett övergångsställe. Alla, och jag menar Alla som kommer fram och ställer sig att vänta på grön gubbe, trycker på knappen. Erkänn, du har gjort det också, trots att det redan står folk där. för säkerhets skull liksom.
Likaså i väntan på en hiss. Även om det står folk där och väntar studsar vi glatt fram och trycker på knappen. Hur tänker vi, egentligen? Att personen som står där inte har förstått att man skall trycka på knappen utan bara står där i väntan på att någon annan skall trycka?
Har vi dessutom bråttom trycker vi flera gånger på knappen i tron att hissen är smart och skall komma fortare.
Lite grann samma beteende som att vi trycker hårdare på fjärrkontrollen när batterierna börjar bli dåliga. Till slut sitter vi där och får märken i tummen pga att vi pressar så hårt.
Tunnelbanan är en outsinlig källa då man vill studera människors agerande i olika situationer.
På vissa tunnelbanetåg är det dubbeldörrar som öppnas för hand med hjälp av ett litet handtag man rycker i. Idag var ena dörren i en vagn trasig. Gick bara att dra isär ena dörrhalvan. Alla som passerade försökte öppna den andra. Trots att de tydligt ser hur personen framför dem försöker utan att lyckas. En man försökte både när han gick in och sedan på varje station där tåget stannade. Och trots hans intensiva, men misslyckade försök, försökte även alla som gick ut, och alltså sett honom, också öppna den kärvande dörren.
Lite senare ser jag tre personer i rad gå fram och trycka på samma hissknapp, direkt efter varandra.
Vissa saker är helt enkelt väldigt lika, oavsett om man bor i Stockholm eller Wien. 😉