Österrikisk militär och Svenska kyrkan

Har sagt det ofta förut, att jobba i Svenska kyrkan i utlandet kräver mångsidighet och flexibilitet. Man finner sig själv allt som oftast i de mest fantastiska situationer.

Så hittade jag mig själv till exempel för några dagar sedan på militärakademin här i Wien.
En ytterligt trevlig upplevelse. Det är trots allt något visst med män i uniform. 😉

Nu hade jag en fullt legitim anledning till att befinna mig där. Hade nämligen blivit inbjuden för att diskutera och fundera kring etik och moral. En diskussion som är nog så viktig för oss alla, men kanske ännu viktigare att föra med dem som utbildar och utbildas i det som trots allt är dödligt våld.
Det blev en oerhört intressant dag där jag fick träffa både psykologer, filosofer, generaler och en och annan soldat.
Diskussionens vågor gick stundtals höga, och språkförbistringen blev ibland språkförvirring som lockade till glada skratt. Tiden flög iväg, och jag kunde konstatera att även höga militärer kan tappa tidsbegrepp och nästan missa ett möte.
Lärde mig också att Försvarsministeriet och Idrottsministeriet är ett och detsamma. Varför fick jag dock inte riktigt klart för mig. Misstänker dock att det har sina historiska orsaker.

Ser fram emot nästa träff. Tills dess skall jag försöka väcka till liv sedan länge insomnade kunskaper i militärhistoria.
Någon som har några bra litteraturtips?