7

Hemma???

När åker ni hem?
Vanligaste frågan just nu i semestertider när var och varannan svensk här i Wien åker till sommarstugor och släktgårdar lite överallt i Sverige.
Och jag funderar återigen över begreppet ”hem” och ”hemma”
Jo, Sverige kommer alltid att vara mitt hemland och jag är och förblir Svensk.
Men vad är Hemma?
Är hemma där jag känner varje kurva i vägen och varje hus? Där jag vet var solen värmer skönast om våren och skuggan är som svalast på sommaren?
Måste jag bo ett visst antal år på samma plats för att det skall räknas som hemma, eller är det något annat än tid som räknas?
Kan ett land och en stad, där jag inte kan språket och inte ens bott ett år, ändå kännas Hemma.?

Var är du hemma?

Comments 7

 1. Då jag rest mycket i mitt liv så har jag ändå känt mig hemma på de flesta platser jag besökt eller där jag bott. Jag tror att hemma finns mer inom oss än förknippat med någon geografisk plats. Är jag trygg i mig själv så är mitt hem där jag är.

  1. Post
   Author

   Håller med dig till viss del Cay.
   Är jag trygg i mig själv hittar jag snabbt hem.
   Samtidigt kan det också bli tvärtom, att jag inte slår mig till ro någonstans?

 2. Hem är nog mer där familjen är och ens tillhörigheter, men sen så är det lite skillnad på hem och hem. Hem för en Norrbottning kommer nog alltid att vara just Norrbotten, sen kan man ta med sig just detta hem i själen och hjärtat. Vissa behöver dessutom en fast punkt i livet som man alltid kan åka till, den behöver närmaste vis inte vara i Sverige men skall den vara det få ligger Gammelstad utanför Luleå närmast tillhands 🙂 näst efter det kommer Wien Österrike 🙂

 3. seen that, been there, done that . . .
  håller med det mesta däruppe.
  Supert Pär 😉

  Men Maria? V A R slår DU dig till RO,
  någonstans ???

  . . . hoppas inte så långt ifrån där jag bor bara 😉

  1. Post
   Author
 4. Pingback: Hemlängtan? | Scharffenbergs Tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *