Restaurangbesök i Wien, en kort introduktion.

Så här i semestertider tänkte jag nu dela med mig av några tips och råd till Wien-resenären.
Allt självklart seriöst bevisat genom empiriska studier och skall tas så som det är menat. Med mycket humor och måhända ett litet korn av sanning. 😉
Vi börjar med restaurangbesöket, en liten introduktion.

I Österrike råder devisen Cash is King. Bli inte förvånad då ditt fina Visa-kort inte duger i den stora matbutiken, eller servitören på en bättre restaurang mitt i turiststråket vägrar att ta emot ditt American Express. Otaliga är de turister som virrat runt Wiens gator på jakt efter en Geldautomat medan deras äkta hälfter suttit kvar som garant på den fram tills dess trevliga restaurangen.

Nåväl, du är förutseende och har tagit ut pengar, kommit in på restaurangen och lyckats få ett bord.
Ungefär 0,5 sekunder efter att ni satt er kommer en servitör uppenbara sig och fråga vad ni vill ha att dricka. ( Detta är by the way enda gången servitören kommer att vara snabb och uppmärksam, men mer om det senare)
I Österrike beställer man först in dryck, sedan börjar man fundera på vad man eventuellt vill ha att äta. Glöm alltså att noggrant matcha vinet med maten, utan här blir det oftast tvärtom.
Tips, passa på att beställa maten när de kommer med drycken. Nu börjar nämligen servitören leka sin favvoritlek, kurragömma!
Man äter länge. Inte så mycket beroende på att maten tar lång tid att äta, utan för att det dröjer en halv evighet innan maten kommer på bordet.
Inga problem förvisso att beställa en ganska kraftig förrätt, för hungern hinner sätta in igen innan varmrätten uppenbarar sig.
Skulle det vara så att man vill komplettera sin beställning på något sätt, gäller det att vara uppmärksam och snabb. Att fånga en äkta Wiensk servitörs uppmärksamhet kräver nerver av stål , ögon som en hök och snabbheten hos en kobra. Inte ens en trulig tonåring kan ignorera en så fullständigt som en topptränad servitör från Wien.
Några timmar senare är det dock dags att göra sig skuldfri och betala. Beräkna ungefär 45 min från det att ni bestämt er för att bryta upp tills ni fångat en servitörs uppmärksamhet, denne skall ha kommit till ert bord, förstått er önskan, kommit tillbaka med notan samt tagit betalt.
Du kom ihåg, cash is king.
Så är också Dricks. Den är Inte medräknad i notan, utan tillkommer utöver.
Normala är 10%, men finns olika skolor även här.
Intressant att notera hur otroligt lite växel en del servitörer har…..
Bortsett från snorkiga servitörer och att man inte kan betala med kort är det väldigt trevligt och oftast prisvärt att äta ute i Wien.
Och ni behöver absolut inte känna er stressade och att ni måste lämna så fort ni ätit upp. Sitt ni kvar i lugn och ro. Finns trots allt vissa fördelar med servitörer som leker kurragömma. 😉