Vin i Wagram

Österrike är ett vinproducerande land. Framförallt är det vita viner som dominerar.
Har nu också lärt mig att druvan framför andra, speciellt här i närheten av Wien, är Gruner Veltliner. Själv har jag alltid varit svag för krispiga vita viner, så jag stortrivs verkligen  här.
En knapp timmes bilfärd från Wien längs med Donau kommer vi till området Wagram. För svenskar kanske mest noterbart för att det var här, i samband med att Napoleon besegrade Österrikarna vid ett stort slag 1809,  han trots segern var så missnöjd med en av sina generalers insats att han avskedade generalen på ort och ställe. Nämnde generals namn var Jean-Baptiste Bernadotte, sedemera vald till kung av Sverige.
Nu var det dock inte dessa historiska fakta som fick oss att styra kosan mot Wagram. Utan mera moderna händelser. Längs med Donau ligger här nämligen vingårdarna som ett pärlband efter varandra. Jordmån och klimat sägs vara extra gynnsamma, och vinerna jag smakat säger inget däremot.

Den här gången var det en speciell vingård som var målet för vår resa. Leth som ligger i Fels am Wagram.
Om ni hemma i Sverige har druckit ett vitt Österrikiskt vin inköpt på systembolaget är sannolikheten hög att ni druckit ett av Leth´s viner. Är nämligen storsäljare. Och med all rätt, för de är väldigt goda.
Här en recension av vinerna.
Vi tar oss till gården lite på vinst och förlust, då vi inte bestämt tid i förväg. Men vi blir oerhört varmt välkomnade av ägaren själv. Väl på plats får vi prova diverse olika sorter. Bland annat ett vin gjort på en druva som inte är så vanlig, men som han var väldigt stolt över att de odlade.
Nu köpte vi inget av de viner som finns på systembolaget hemma…men kunde inte motstå ett vin med namnet Schafflerberg , 😉