Otäcka valaffischer

Det är Valtider i Österrike!
Löftena och Flosklerna är många och fantasifulla. Alla knep tas till i kampen om väljarna och när fakta inte räcker spelar man på känslor.
Ett av de större partierna, FPÖ har en valaffish med texten: ”Liebe deine Nächsten, Für mich sind das unsere Österreicher” Grov översättning: ”Älska din nästa, För mig är det våra Österrikare” Och jag kan inte låta bli att fundera: har den människa som satte ihop den hör affishen över huvud taget läst bibeln eller satt foten i en kyrka??

För hen använder sig av ett rent bibelcitat.
Älska din nästa är en uppmaning Jesus ger oss ganska ofta. Mest kända är nog den i Lukas 10:25-35

Kort resumé: Jesus hamnar i en diskussion ( inte direkt ovanligt) Han ger oss budet: Du skall älska din nästa som dig själv. Han får frågan, ”vem är min nästa?” Och ger då svaret i form av liknelsen med den barmhärtige samariern. Dvs Jesus visar på att ”vår nästa” inte handlar om ras eller kön eller nationstillhörighet utan vår nästa är varje människa.

Just den detaljen verkar alltså affischmakarna för FPÖ ha missat.

Vid andra världskriget drevs tusentals judar bort från sina hem här i Wien. Över hela staden sitter små minnesplattor. Just den här affischen står precis bredvid en minnesplatta som berättar om hur 4 personer mellan 1942-1943 drevs från sina hem. En av dem, Susanne, var 13 år när hon deporterades till Auschwitz.

Jag vill inte tänka: Historien återupprepar sig. Men vindarna här blåser ibland väldigt kallt och för med sig en unken doft av det förflutna.

 

Minnesplatta

En av hundratals minnesplattor som finns över hela Wien

Valaffisch från FPÖ

Valaffisch från FPÖ