Svenska kyrkan i Utlandet – som hemma fast utomlands

Förr brukade man säga att solen aldrig gick ner över det Brittiska kungariket. Med kolonier bokstavligt talat över hela världen lyste alltid solen på den Brittiska flaggan.

Idag kan vi säga samma sak om Svenska kyrkan.
Med kyrkor i 23 olika länder, totalt 40 olika platser (vi finns på flera platser i en del länder) täcker vi nu de flesta tidssonerna på vårt klot. Lägger vi så till alla platser där vi regelbundet firar gudstjänst är vi uppe i över 100 olika platser där man regelbundet kan höra Fader Vår bes på Svenska.

Så ställer sig då vän av ordning frågan: Varför? Varför skall vi lägga pengar, tid och kraft på att finnas som kyrka ute i världen?
Svenskarna är ju dessutom världens mest sekulariserade folk, vad har de för intresse av att möta Svenska kyrkan när dom är utomlands?

Mitt svar är: Vi behövs. Intresset och uppskattningen är stort!
Varför?

Kanske är det tryggheten i det välbekanta? Att få andas ut och prata med någon på sitt eget språk? Att få känna igen sig?

En del kommer inte ens förbi våra lokaler, men bara vetskapen att vi finns där, Om, skapar en trygghet och gör att man vågar.

Många har levt några år i landet, skapat ett nytt liv, gjort karriär, bildat familj.
Kyrkan blir då länken tillbaka till rötterna, till det som varit, som man vill ge vidare till nästa generation.
Otaliga är det bebisar och småbarn som lärt sig Bä Bä vita lamm och Imse Vimse Spindel i kyrkans lokaler. En länk tillbaka till ett land de kanske inte ens besökt, men som betyder Hemma för mor eller far.

För en del blir kyrkan den första anhalten på väg ut i världen. Där runt fikabordet knyts kontakter, ges tips och råd.

Andra kommer efter många långa år tillbaka. Får leta efter de svenska orden efter att i många år ha levt i ett annat språk. Nu får de med kaffekoppen i hand, och kanelbullen på fatet, sammanfatt sitt liv, hitta tillbaka.

Tillfälliga besökare stannar till och får hjälp med smått och stort. Låna en dator för att kolla mailen, tips på hotell eller var man skaffar biljetter.
Ibland är det större, vi stöttar och hjälper vid sjukhusbesök eller dödsfall. Ibland är det glädje, vigslar och dop!

Hela tiden, i smått och stort, i vardag och fest, finns vi där. Svenska kyrkan i utlandet – som hemma, fast utomlands.

Adressbroschyren.jpg

Den lilla rosa adressbroschyren med adresser till alla våra kyrkor.
En typisk bra-att-ha-sak på resan!