Öppet brev till alla kläddesigners,

Var ute och (försökte) handla kläder. Efter några nedslående timmar i diverse provhytter hamnade jag tillslut på ett café och skrev följande brev. 🙂

Kära designer av kläder till kvinnor!
Tack för att ni vill ägna ert liv åt att designa kläder som vi kan ha på oss, känna oss vackra i och beundra.

Några noteringar dock.
Förstår att detta troligen kommer som en överraskning. Men normala kvinnor har bröst. Själv går jag omkring med ett par som efter barnafödsel och amning trivs bäst i en c-kupa. Dvs vare sig små eller stora, utan hyfsat normala.
Har noterat att de flesta kvinnor bär omkring på en liknande uppsättning. Alltså inte små detaljer som knappt fyller ut en a-kupa eller stora plastiga saker designade på en klinik.
Bara så att ni vet.

En annan ibland inte så liten detalj.
Normala kvinnor har en mage. Då menar jag en som är konvex till sin form och inte platt eller konkav. Se ovan angående barnfödsel.

Likaså har de flesta kvinnor höfter. Notera, höfter som alltså oftast skapar en viss bredd över framförallt akterpartiet om jag uttrycker mig så.

När vi ändå är inne på detta med bredd och omfång.
En normal kvinnas lår har oftast större omkrets än hennes vader, som, skall jag passa på att säga, även de är något mer formade och kurviga än de flesta designers tycks ha insett.

Kära designers. Nästa gång ni designar en klänning, eller en kavaj eller ett par jeans, som är tänkt att bäras av en fullvuxen kvinna, som kanske fött ett barn eller två.
Ta då några minuter, gå ut och sätt dig på ett café, och Titta på de kvinnor som kommer in.
Jag vill framförallt fästa er uppmärksamhet på det som brukar refereras till som, Kurvor!
Notera också gärna att vi kvinnor kommer i alla färger, storlekar och former.

Kan också berätta att även vi som kanske har lite mer tyngd bakom våra ord än andra, och svänger ut och ibland in lite mer, vill väldigt gärna också klä oss snyggt.
Helst då utan att behöva pressa in valda delar av vår kropp i ett för trångt klädesplagg, nervösa för att sömmarna skall spricka.

Sedan, om vi träffas där på cafét någon gång, du känner igen mig, det är jag som tar chokladtårtan, får du väldigt gärna förklara för mig varför alla designers tror att vi som drar strl 44 och över, förväntas älska mönster i starka färger och lager på lager.
Det gör vi inte!

Vänliga hälsningar
En normalstor kvinna i sina bästa år.

 

Fler funderingar kring Provhyttsångest.